США зробили нову заяву щодо передачі РФ китайської зброї

Сполучені Штати Америки не бачать зараз ознак того, що Китай надає Російській Федерації зброю для ведення повномасштабної війни проти України.

Військова підтримка РФ не входить до інтересів КНР, заявив речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі під час дискусії в Інституті Маккейна напередодні саміту G7.

“Ми не бачили, щоб китайці зробили такий крок. Вашингтон не вірить, що передача смертоносних засобів російським збройним силам в інтересах Китаю”, сказав він.

Білий дім хоче зберегти відкритими лінії зв’язку з Пекіном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спецпредставник КНР зібрався до Києва і Москви

США не прагнуть конфлікту з Китаєм.

“Немає причин для переростання цієї напруженості у відносинах у будь-який інший вигляд. Ми хочемо знову працювати разом. Президент Джо Байден хоче повернутися до того духу на Балі, який панував під час саміту G7 торік у листопаді”, додав Кірбі.

На тлі постійних невдач РФ на фронті та потужних втрат у зброї час від часу з’являються повідомлення про те, що Китай постачає РФ зброю для війни проти України. Пекін ці заяви спростовує.

Водночас Китай не вважає війну в Україні агресією з боку Росії, хоча раніше Пекін і голосував за резолюцію ООН із таким формулюванням.

Ідеться про голосування Китаю за резолюцію Генеральної асамблеї ООН 26 квітня, яка містить жорсткі формулювання щодо російського вторгнення в Україну.

Постійне представництво КНР при ООН заявило, що позиція Пекіна щодо російського вторгнення не змінилася. Китайські дипломати нібито голосували за весь текст резолюції, а не за схвалення пункту щодо російської агресії.

Китай ніколи не засуджував вторгнення в Україну і піддавався критиці з боку Заходу за свою позицію щодо війни.