Показали нові дивовижні знімки поверхні Місяця

Камера першого південнокорейського місячного орбітального апарату Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) зробила вражаючі фото земного супутника. Вона наддетально зафіксувала піки, долини й інші особливості Місяця.

Корейський апарат прибув на низьку місячну орбіту в середині грудня і вже надіслав на Землю серію зображень, повідомляє Space.com.

“Корейський Інститут аерокосмічних досліджень (KARI) публікує деталізовані фотографії геологічних особливостей Місяця”, сказано в публікації.

Квітневе оновлення KARI містить вид із дальнього боку на кратер Ціолковського. Зображення фокусується на високому центральному піку кратера, який здіймається на понад 3,2 км над дном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці спостерігатимуть у небі рідкісне явище

На іншому зображенні детально видно долину Шредінгера довгу впадину, що перетинає місячну поверхню. Її назвали на честь австрійського фізика-теоретика Ервіна Шредінгера, одного з творців квантової механіки. Видно й кратер Віхман, названий на честь Моріца Людвіга Георга Віхмана, німецького астронома XIX ст.

Основна місія корейського апарату розрахована на рік, протягом якого він зробить численні зображення та вимірювання місячної поверхні. За планами NASA, партнера місії KPLO, ці дані можуть допомогти в майбутніх місіях роботизованої посадки на Місяць.

NASA та Канадське космічне агентство назвали імена чотирьох астронавтів, які вперше за 50 років облетять Місяць на кораблі Artemis II.

Політ експедиції триватиме близько 10 днів. Місія має на меті перевірку систем життєзабезпечення космічного корабля Orion, а також можливості для життя й роботи в далекому космосі. У місячній місії вперше візьмуть участь жінка, афроамериканець і канадець.

У 2024 році учасники місії вирушать до Місяця на кораблі Orion, облетять його та повернуться додому. А вже місія Artemis ІІІ, яка запланована на 2025 рік, передбачає висадку астронавтів на поверхню супутника.