Після збиття літаків та вертольотів у Брянській області Лукашенко прийняв рішення щодо своїх військ

Білоруські війська перебувають у стані підвищеної бойової готовності із 13 травня.

Про це під час відвідування Центрального командного пункту Військово-повітряних сил і військ протиповітряної оборони сказав самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко, повідомляє білоруська державна агенція “Белта”.

“Без великих доповідей. Давайте подивимося на те, що відбувається навколо нашої країни, насамперед у повітрі. Ми дуже часто обговорюємо питання безпеки нашої держави, особливо в повітряному просторі. Як я бачу, зараз обстановка у нас не критична. Але тим не менш, є фактори, що насторожують”, ‒ сказав Лукашенко.

Він наголосив, що війська перебувають в підвищеній бойовій готовності уже протягом кількох діб. Лукашенку доповіли, що в суботу після повітряних інцидентів у Брянській області РФ білоруські ВПС і ППО перевели в ступінь готовності номер один.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко з’явився на людях уперше за шість днів

“Три доби після подій поруч із нами. Я маю на увазі в Брянській області, коли було збито чотири повітряні судна. Ми змушені були на це реагувати. Відтоді ми перебуваємо в більш підвищеній готовності наші війська. Тому мене цікавить обстановка навколо країни. І, звісно, напрямки та перспективи розвитку цієї обстановки. Коротко. Без залякувань. Про те, що відбувається і що ми очікуємо в короткостроковій перспективі”, ‒ сказав диктатор.

Командувач Військово-повітряними силами і військами протиповітряної оборони Білорусі Андрій Лук’янович заявив, що чергові сили несуть чергування в посиленому режимі з огляду на останні події на західному і південному кордоні. Зокрема у зв’язку з проведенням заходів бойової підготовки країн НАТО на чолі зі США.

“Зарраз залучаються додаткові сили і засоби. У нас щодня заступають на бойове чергування з протиповітряної оборони від 750 до 1 тисячі осіб у нашому виді Збройних Сил. Чергові сили після інцидентів у Російській Федерації були приведені в бойову готовність номер один. Це були зенітні ракетні війська, радіотехнічні та авіація”, сказав командувач.

Він додав, що бойове чергування ведеться в посиленому режимі, так само як і охорона на всіх аеродромах і низці об’єктів радіотехнічних і зенітних ракетних військ.

13 травня в районі Клинців, що у Брянській області РФ місцеві жителі почули потужний вибух. На відео зняли падіння військового гелікоптера. Офіційно російське агентство ТАСС повідомило, що вертоліт загорівся та розбився.

Припускають також, що гелікоптер могла збити російська ППО. Пізніше місцеві Telegram-канали повідомили, що в селищі Сурецький Муравєй Клинцівського району впав другий Мі-8. Трохи згодом стало відомо, що над Брянською областю збили ще й два літака Су-34 та Су-35.