ЄС звернеться до Південної Кореї з проханням щодо України

Євросоюз буде “тиснути” на Південну Корею, щоб вона передала Україні боєприпаси.

Це відбудеться під час візиту президента Європейської ради Шарля Мішеля та президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн цього місяця, повідомляє Euractiv з посиланням на власні джерела серед дипломатів ЄС.

Вони проситимуть Сеул бути “більш відкритим” щодо питання постачання боєприпасів та іншого військового обладнання в Україну.

Останні тижні проблема боєприпасів набула “більшої гостроти”, бо триває підготовка до контрнаступу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Південної Кореї висловився про зброю для України

Європейські партнери сподіваються на допомогу Південної Кореї, бо заводам союзників знадобиться декілька місяців для збільшення виробництва. Також на ринку зараз недостатньо вибухівки.

Голова корейського Центру безпеки, дипломатії та стратегії Брюссельського вільного університету Рамон Пачеко Пардо зауважив, що у Південній Кореї діє заборона на продаж боєприпасів державам, які воюють.

“Це створює прецедент. Будь-яка інша країна, яка перебуває у стані війни, вимагатиме того ж. Тоді Сеулу стане складно сказати їм “ні”, вказав він.

Зустріч лідерів ЄС з президентом Південної Кореї Юн Сук Єль має відбутись 22 травня у Сеулі на черговому саміті ЄС-Південна Корея.

20 квітня президент Південної Кореї Юн Сук Єль уперше назвав умову для передачі зброї Україні. Він заявив, що Південна Корея зможе розширити свою підтримку Києву, вийшовши за рамки гуманітарної та економічної допомоги, “якщо Україна зазнає великомасштабного нападу на мирних громадян”.