Публікація цінових індексів робить ринок деревини більш прозорим – дослідження КШЕ

Науковці Київської школи економіки нещодавно провели дослідження “Вплив біржової торгівлі на розвиток ринку деревини в Україні” у якому розглянули етапи операцій купівлі-продажу на українських ліцензованих товарних біржах.

Як зазначили у КШЕ, окрім самого процесу проведення торгів сировиною, що є фундаментальним у біржовій структурі, важливим аспектом функціонування ринку є аналітичні сервіси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УЕБ запровадила індекси середньозважених цін на необроблену деревину

Завданням аналітики являється дослідження та оприлюднення ринкової ситуації. Це дає змогу біржі та учасникам ринку підвищити ефективність рішень при веденні торгівлі. Модуль аналітики показує об’єми, динаміку, структуру, географію продажів за певний період, але ключовим фактором аналітики є розрахунок та публікація індексів середньозважених цін на деревину в розрізі основних порід та класів. Індекси поділяють на місячні та тижневі. Індекс являє собою середню ціну породи деревини зважену на відповідний клас якості (A, B, C, D), діаметр колоди та географічну структуру торгів по регіонах.

Як зазначають науковці КШЕ, індекси вирішують низку практичних завдань:

  1. Учасники ринку розуміють справедливу ціну на деревину й це допомагає їм ухвалити ефективне рішення при здійсненні торговельної операції;
  2. Індекс цін є орієнтиром для визначення ціни довгострокових контрактів;
  3. Індекс може бути основою для створення та розвитку ринку деривативних контрактів на необроблену деревину та пиломатеріали, які можуть використовувати для хеджування (страхування) цінових ризиків;
  4. При регуляторній регламентації обмежень на підвищення чи зниження ціни та торгах (prise caps) біржові індекси будуть бенчмарком, на основі якого визначатимуть ліміти допустимого коливання ціни на сировину;
  5. Для біржі аналіз динаміки індексу цін дозволяє вибрати оптимальну технологію торгів для поточної ситуації, що склалась на ринку.

    Таким чином аналітична підтримка має вагоме значення для всіх учасників торгового процесу.

“Розрахунок та публікація цінових індексів робить ринок більш прозорим для всіх учасників. Наявність інформації про ціни створює умови для подальшого розвитку та диверсифікації продуктів, що пропонують біржі учасникам торгів. Як приклад деривативні контракти. Також інформація про ціни та наявність індексів дозволяє учасникам ринку відстежувати цінові тренди на деревину та планувати й укладати вигідні контракти”, – йдеться у дослідженні.

Як зазначають у КШЕ, з провадженням біржової торгівлі деревиною дохід лісової галузі зріс на 70% при тих самих об’ємах заготівлі сировини, що були раніше.