Перша в світі стюардеса пропрацювала на літаку 18 місяців

15 травня 1930 року перша стюардеса в світі Еллен Черч полетіла в рейс. Протягом наступних трьох років майже кожна авіакомпанія залучила до роботи стюардес.

Еллен Черч народилася 22 вересня 1904 року в американському штаті Айова. Її дитинство пройшло з батьками на фермі, яка розташовувалася поряд з аеродромом міста Креско, і маленькою Черч майже щодня бачила, як злітають і сідають літаки.

У 22 роки вона отримала диплом медсестри і почала працювати в лікарні. Та Черч мріяла стати пілотом. Згодом поступила на літні курси керування літаком. 1929-го після закінчення курсів 25-річна Черч запитала в менеджера авіакомпанії Boeing Air Transport (зараз – United Airlines), чи зможе вона стати пілотом пасажирського літака. Натомість їй запропонували набрати групу із семи медсестер. Жінки мали бути не старше 25 років і не важче 52 кг, незаміжними, привабливими й готовими стати стюардесами за пристойну на той час зарплату в розмірі $125 на місяць.

Першою, хто ввів посаду стюарда була британська авіакомпанія Imperial Airways, а в США Stout Airways почала запрошувати на роботу стюардів в 1926 році.

Професія стюардеси в цивільній авіації з’явилася тому, що в пасажирів виникав страх перед польотом, а також їм часто ставало зле через те, що літали низько над землею. Щоб забезпечити безпеку на борту, вирішили залучити до роботи медсестер. Також присутність в літаку молодих жінок, які не боялися регулярно літати, заспокоювало б і пасажирів.

Підготовка тривала декілька місяців. 15 травня 1930 року Черч уперше полетіла в рейс Сан-Франциско-Шайєн. З нею були ще троє стюардес. Інша четвірка полетіла з Шайєну до Чикаго. Рейс тривав 20 год.: літак Boeing-80A робив 13 зупинок. На борту було 14 пасажирів.

Окрім медичної допомоги та спілкування з пасажирами, стюардеси мали допомагати їм носити багаж, лагодити несправності в салоні (наприклад, крісла), заправляти літак і допомагати пілотам закочувати його в ангар.

Протягом декількох місяців після першого польоту майже всі американські авіакомпанії оголосили набір жінок на посаду стюардес.

Черч пропрацювала на літаку 18 місяців. 1938 року вона постраждала в автомобільній аварії і більше літати не могла. Згодом повернулася до медицини: закінчила Університет Міннесоти і стала завідуючою сестринським відділенням. Під час Другої світової війни Черч служила медсестрою на медичному літаку, згодом – у санітарному поїзді у Франції. Вона була нагороджена низкою медалей. Аеродром в її рідному місті Креско назвали на її честь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стюардеса вижила після падіння літака

Померла Черч у віці 60 років у місті Терре-Хот, штат Індіана, США. У серпні 1965-го вона загинула після падіння з коня під час верхової їзди.

12 липня стюарди і стюардеси відзначають своє професійне свято Всесвітній день бортпровідника цивільної авіації. Цій професії вже більш ніж 80 років. Вперше бортпровідники авіації з’явилися в Німеччині 1928 року, коли на борт літака стали брати спеціальну людину. Тоді, як і зараз в цілому, в їх обов’язки входило забезпечення сервісу під час польоту. Раніше цим займався другий пілот літака, що було ризиковано з погляду безпеки.