Україна не отримає запрошення до НАТО на саміті у Вільнюсі – ЗМІ

Україна не отримає офіційне запрошення на вступ до НАТО на майбутньому саміті, який відбудеться у Вільнюсі влітку цьогоріч.

Такої згоди дійшли країни-учасниці блоку під час засідання Північноатлантичного альянсу. Проте серед них є певні розбіжності у позиціях щодо конкретних кроків інтеграції України до Альянсу, пише The Washington Post.

За словами неназваних співрозмовників видання, у блоці активізувалися дискусії щодо України.

У країнах Східної Європи наполягають на реалізації конкретних заходів для членства України в НАТО. Включаючи можливе зобов’язання щодо термінів вступу, незалежно від позиції Сполучених Штатів Америки та інших країн Західної Європи, які можуть підтримувати бюрократичні реформи в комісії Україна-НАТО або надання технічної підтримки Україні в оборонному секторі.

“Вільнюський саміт не буде історичним без рішення про майбутнє України в Альянсі”, заявила голова місії України при НАТО Наталія Галібаренко.

За її словами, НАТО “має визначити шлях нашого членства і задати алгоритм руху України до вступу до НАТО замість чергового повторення заяви про політику відкритих дверей”, оскільки цього недостатньо.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський заявив, що його “список побажань” для майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі включає “забезпечення відповідного шляху” для України до НАТО.

Він наголосив, що зараз тривають обговорення “рівню політичної волі” щодо того, як швидко це зробити.

Водночас чиновники зі США кажуть, що адміністрація американського президента Джо Байдена вважає за краще, щоб країни НАТО приділяли більше уваги наданню Україні постійної підтримки на полі бою. При цьому членство та потенційні гарантії безпеки для України є питаннями, які мають бути вирішені вже після остаточного врегулювання війни.

Саміт НАТО у столиці Литви Вільнюсі розпочнеться 11 липня.

20 квітня в Україну вперше від початку великої війни приїхав генсек НАТО Єнс Столтенберг. У Києві він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.

Після візиту до Києва Столтенберг заявив, що всі країни-члени НАТО згодні з тим, що Україна має стати членом Північноатлантичного альянсу. А також підтвердив, що саміт у Вільнюсі відвідає Зеленський.