Що таке ВІЛ і як перевіритися на інфекцію

Тестуватися на ВІЛ необхідно всім, хто має фактори ризику інфікування.

Що раніше вірус знайдено, тим швидше людина потрапляє під медичний нагляд і розпочинає лікування. Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я.

ВІЛ вірус імунодефіциту людини. Він вражає і поступово знищує клітини імунної системи людини, які захищають організм від інфекцій. Це призводить до розвитку СНІДу (синдрому набутого імунодефіциту) впродовж 8-10 років, за інформацією МОЗ.

Будь-який сексуальний контакт без презервативу може стати причиною зараження.

“Тестуватися на ВІЛ необхідно всім людям, які мають секс та/або інші фактори ризику робити це варто раз на рік”, пишуть.

Що запобігає передачі ВІЛ

“Насамперед захищений секс. Але в умовах війни, ризики передачі ВІЛ через кров значно вищі, ніж у мирний час. Наприклад, коли ви надаєте першу допомогу пораненому”, кажуть у МОЗ.

Назвали важливе правило вдягати захисні рукавички завжди. Можна навіть дві пари одразу це захистить вас, якщо перший шар пошкодиться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як оформити електронний лікарняний: сім порад

“Пам’ятайте, що ВІЛ не проявляється наочно, а отже “чистий” вигляд статевих органів та суб’єктивна оцінка партнера як “здорового” чи “нормального” це нісенітниця. Вірус не обирає за соціальним станом, звичками чи зовнішністю. Сім із 10 інфікованих людей не входять до так званих “ключових груп”, у яких ризик заразитися вищий”, повідомляють.

Де можна зробити тест

Швидкий тест на ВІЛ і вірусні гепатити можна зробити:

у сімейного/ї лікаря;

у найближчому центрі профілактики та боротьби зі СНІДом чи кабінеті “Довіра”;

у неурядових організаціях за цим профілем;

у будь-якому закладі охорони здоров’я, що надає медичну допомогу в рамках 13 пакетів програми медичних гарантій, зокрема амбулаторну і стаціонарну медичну допомогу.

Антиретровірусна терапія доступна і безкоштовна.

Вона дієва настільки, що людина проживає своє звичайне здорове життя. Стиль життя відрізняється лиш регулярним прийомом однієї чи кількох таблеток, як при будь-якому хронічному захворюванні.

“Не нехтуйте своїм здоров’ям та пройдіть тестування якомога швидше”, звертається МОЗ.

З 1 квітня рецептурні препарати в аптеці можна отримати не лише за паперовим, а і за електронним рецептом. МОЗ розповіло, як дізнатися, на які ліки потрібен рецепт.

В Україні діє програма “Доступні ліки”. Пацієнти, які потребують амбулаторного лікування, можуть отримати лікарські засоби, що входять до програми, безплатно або з невеликою доплатою.