Найгарячіші ділянки фронту показали на картах

У районі Сватового та Кремінної російські війська невдало намагалися покращити свої позиції.

Наступали окупанти й біля Мар’їнки. Усі атаки ворога українські сили відбили. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Минулої доби російські війська намагалися покращити свої тактичні позиції та провели невдалі наступальні операції поблизу Масютівки Харківської області, Новоселівського та Стельмахівки на Луганщині.

Водночас російські джерела стверджували, що 13 травня їхні війська продовжували наступ у районі Кремінної. А один з російських блогерів писав, що війська РФ проводили штурм поблизу Григорівки, що за 11 км на південь від Кремінної. Разом з тим у Генштабі України повідомили, що окупанти 13 травня не проводили наступальних дій у районі Кремінної.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ, ймовірно, зайняли нові позиції навколо Бахмута ISW

Геолокаційні кадри, опубліковані 13 травня, показують, що російські війська досягли незначних успіхів у північно-західному Бахмуті. Ватажок “вагнерівців” Євген Пригожин, 12 травня, заявив, що його бойовики просунулися в Бахмуті на 400 метрів і зараз українські сили контролюють два квадратних кілометри міста. Російський блогер стверджував, що бойові зіткнення були також біля Хромового на захід від Бахмута.

За даними українського Генштабу, російські війська вели безуспішні наступальні дії в самому Бахмуті. А також за 11 км на північний захід від Бахмута поблизу Оріхово-Василівки, Григорівки та Богданівки, в межах 14 км на південний захід від Бахмута поблизу Білої Гори та Ступочок.

Російські війська 13 травня продовжували обмежені наступальні дії поблизу Авдіївки. Генштаб ЗСУ повідомив, що українські війська відбили численні російські атаки поблизу Мар’їнки.

Один з російських блогерів стверджував, що сили РФ проводили безуспішні штурми біля Новомихайлівки та в напрямку Авдіївки з боку Опитного.

Геолокаційні кадри, опубліковані 12 і 13 травня, показують, що українські сили діють поблизу залізничної лінії на північ від Красногорівки та на захід від Новобахмутівки.

На півдні за минулу добу російські війська значно активізували безпілотну розвідку. Запустили близько 24 безпілотників уздовж лінії фронту та 88 разів обстріляли українські позиції.

Окрім того, в ОК “Південь” додали, що два російські літаки Су-35 випустили чотири бомби КАБ-500 по Бериславському району.

На Бахмутському напрямку фронту ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут, повідомив Генштаб Збройних сил України у ранковому зведенні 14 травня.

Водночас протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Григорівка, Богданівка, Хромове, Бахмут та Біла Гора. Загалом РФ продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках фронту.