У пустелі знайшли тисячолітні кам’яні сокири

В Оманській пустелі археологи знайшли кам’яні сокири, виготовлені під час першої хвилі міграції людей з Африки.

Також виявили похоронні камери та наскельні малюнки, повідомляє Ancient origins.

Дослідники кажуть, що такі знахідки допоможуть краще зрозуміти ранню історію сучасного Оману.

Пустеля Руб-ель-Халі в оманській провінції Дофар відома як “Порожній квартал”. Раніше там знайшли русло річки, яке належить до періоду, коли клімат у регіоні був набагато вологішим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На дні моря знайшли стародавню дорогу віком понад 7 тис. років

Тут же вчені виявили шкаралупу яєць вимерлого виду страусів та колекцію стародавніх кам’яних сокир. Датування показало, що вони були виготовлені та використовувалися людьми, які жили у цьому регіоні 300 тис. років тому.

Знахідки допоможуть реконструювати клімат у регіоні, а також зрозуміти, за яких умов утворювалися доісторичні поселення. Це допоможе простежити пристосованість людей до змін клімату.

Інша команда вчених виявила залишки укріпленого поселення з третього тисячоліття до нашої ери. Пізніше воно стало важливим торговим центром бронзової доби.

Неподалік іспанського міста Сарагоса археологи розкопали тисячолітнє ісламське кладовище та виявили більш як 400 давніх гробниць.

Відомо, що війська арабів і берберів, прозвані маврами, вторглися на Піренейській півострів та захопили його 711 року. Знахідка доводить, що в Таусте існувало велике ісламське поселення майже із самого початку присутності мусульман в Іспанії.