СБУ повідомила про підозру російському катові

Встановили особу ще одного загарбника, причетного до масових репресій проти мирних жителів під час окупації частини Харківщини. Служба безпеки України оголосила про підозру колишньому окупаційному “коменданту” Балаклії, який катував мешканців міста.

Фігурантом є військовий комендант Калінінградського гарнізону збройних сил РФ із позивним “Граніт”, який на початку повномасштабного вторгнення увійшов до складу окупаційних угруповань на східному фронті, повідомила 13 травня пресслужба СБУ.

“Торік у березні він приїхав до захопленої на той час Балаклії, де займався координацією спільних дій російських військових та бойовиків так званих Л/ДНР у поширенні кремлівського режиму в місті. Згодом його призначили там “комендантом”. На цій посаді окупант організовував незаконні затримання місцевих жителів”, ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З росіянами хотіли “взяти” Україну: трьом ексрегіоналам оголосили підозри

За наказом “Граніта” українців звозили до створеної агресором катівні, яку облаштували у захопленній будівлі райвідділу поліції. Там людей піддавали жорстоким тортурам, а також тривалий час тримали без їжі та води. Деякі з потерпілих і досі вважаються зниклими безвісти.

“Граніт” особисто допитував незаконно ув’язнених, застосовуючи до них психологічне та фізичне насильство, погрожував вбивством, а також примусовою депортацією їхніх родичів до Росії.

Під час звільнення міста окупаційний “комендант” втік до РФ, де переховується від правосуддя.

Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності.

Служба безпеки України затримала ворожого коригувальника, який “зливав” окупантам місця базування Сил оборони у Миколаєві. Також зловмисник передавав агресору локації місцевих об’єктів соціальної інфраструктури, зокрема міських навчальних закладів та лікарень.

Зрадником виявився студент одного із місцевих ВНЗ, якого у березні цього року російська спецслужба дистанційно залучила до негласної співпраці. За кожну мітку на електронній карті фігурант отримував від російських загарбників по дві тис. грн. Розвідувальна інформація потрібна була ворогу для підготовки масованих повітряних атак на українське місто.