Зеленський змінив порядок присвоєння звання Герой України

Подання про присвоєння звання Герой України розглядатиме експертна група при Комісії державних нагород та геральдики.

Зміни до Статуту звання вніс президент Володимир Зеленький, підписав відповідний указ. Про це повідомив сайт президента.

Експертна група формується з представників Міністерства оборони, Апарату головнокомандувача Збройних сил України, Генерального штабу ЗСУ, командувань видів, окремих родів військ (сил) ЗСУ, командувань оперативно-стратегічних угруповань військ (сил), Міністерства внутрішніх справ, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки, Державної спеціальної служби зв’язку та захисту інформації, Управління державної охорони, Офісу президента.

Президент ухвалив таке рішення, щоб кожен геройський вчинок громадян, які брали участь в обороні України, захисті безпеки населення та інтересів держави, не залишився без уваги, був окремо розглянутий і відзначений на найвищому рівні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міноборони повідомило, що зміниться у роботі лікарських комісій

“Велика кількість звернень та електронних петицій щодо присвоєння тому чи іншому нашому захисникові звання Герой України говорить про те, що це питання потребує упорядкування. Тож було вирішено передбачити спеціальний дорадчий орган експертну групу”, сказав Зеленський.

Експертна група розглядатиме кожен героїчний вчинок окремо і вноситиме подання про присвоєння державних нагород.

“Кожен і кожна з наших героїв, хто самовіддано боронив Україну від російський загарбників, хто звільняв нашу землю від окупанта та пожертвував заради нашої свободи своїм здоров’ям чи життям, має бути гідно відзначений. Ми повинні знати імена всіх наших героїв”, сказав президент.

З 1 лютого почав діяти новий порядок виплат додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Сил оборони і співробітникам системи Міністерства внутрішніх справ.

На сайті Міністерства оборони з’явився розділ, де військоволужбовці можуть отримати відповіді на запитання, які виникають під час лікування, проходження військово-лікарської комісії, отримання виплат.