Росія “Кинджалом” намагалася знищити Patriot в Україні – CNN

Росія за допомогою гіперзвукової ракети намагалася знищити американську систему протиповітряної оборони Patriot в Україні.

Натомість українські військові перехопили ворожу ракету. Подія трапилася минулого тижня. Про це CNN розповіли в американській адміністрації.

“Українські ППО випустили з Patriot кілька ракет під різними кутами, щоб перехопити російську. Таким чином українці продемонстрували, що вони швидко опанували використання потужної системи”, – сказав один з чиновників.

Американські офіційні особи вважають, що росіяни вловили сигнали, які випромінює Patriot. Це дозволило їм націлитися на систему за допомогою гіперзвукової ракети, відомої як “Кинджал”.

Ракетна система Patriot має потужний радар для виявлення цілей на великій відстані. Це робить її потужною платформою ППО, здатною перехоплювати балістичні ракети тощо.

Однак радіолокаційне випромінювання, необхідне для виявлення загроз на відстані, також дає змогу противнику виявити систему і визначити її місцезнаходження. За словами офіційних осіб, існують способи певною мірою замаскувати ці сигнали. Однак російські військові, очевидно, змогли з’ясувати приблизне місцезнаходження дислокованого за межами Києва Patriot.

Україна отримала щонайменше дві системи Patriot: одну від Сполучених Штатів і одну від Німеччини.

Українські військові збили російську ракету “Кинджал” під час нічної атаки 4 травня у небі на Київщині. Знищили її системою Patriot. Ракету Х-47 випустив МіГ-31К з території Росії.

Patriot раніше ніколи не працювали з таким типом цілей, як “Кинджали”. Але ця система може перехоплювати балістичні цілі. Українські сили вирішили спробувати збити “Кинджал” та їм це вдалося.

“Кинджал” ‒ це авіаційний ракетний комплекс із високоточною гіперзвуковою аеробалістичною ракетою. Ці ракети запускають з літаків-носіїв, після чого вони летять із гіперзвуковою швидкістю, що в 10 разів перевищує швидкість звуку, й маневрують в польоті.