Ексміністра освіти Табачника викрили на співпраці з ФСБ і соратником Кадирова

Міністр освіти часів президентства Віктора Януковича Дмитро Табачник співпрацював з російською ФСБ.

Слідчі зафіксували нові факти злочинної діяльності колишнього урядовця, який підозрюється у державній зраді, повідомляє пресслужба СБУ.

Зокрема, встановлено, що він перебуває на прямому “зв’язку” з кадровим співробітником 9-го управління Департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ Олегом Козловим.

За даними слідства, після початку повномасштабного російського вторгнення зрадник координував з представником російської спецслужби свою підривну діяльність проти України. Він брав активну участь в організації псевдореферендумів в окупованих районах Херсонської та Запорізької областей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник став “радником” колаборанта Балицького

“Разом з цим Табачник безпосередньо виконував завдання Москви щодо “переформатування” освітньої та медичної галузей під потреби країни-агресора. Саме за його координації більшість навчальних закладів і лікарень регіону були переобладнані під казарми окупаційних угруповань РФ. Відповідні “заходи” зрадник проводив спільно з гауляйтерами Сальдо і Балицьким”, ‒ йдеться у повідомленні.

В СБУ нагадують, що для надання Табачнику “статусу”, восени минулого року окупанти призначили його “радником” керівника так званої “адміністрації” на тимчасово захопленій території Запорізької області. Його також офіційно включили до місцевого осередку кремлівської партії “Єдина Росія”.

Крім того, встановлено факти участі Табачника у розграбуванні майна мешканців Мелітополя.

“Спільно з Мурадом Саідовим, так званим “смотрящим” від Рамзана Кадирова за регіоном, у квітні минулого року вони організували вивезення до Криму сільгосптехніки зі складів місцевого агрохолдингу. На підставі зібраних доказів Табачнику додатково повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: пособництво державі-агресору та порушення законів та звичаїв війни”, ‒ йдеться у повідомленні.

Ще у листопаді минулого року СБУ повідомила Дмитру Табачнику про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану.

Згодом Служба безпеки наклала арешт на майно Табачника на загальну суму понад $2 млн.