Українські полярники зафіксували рідкісне явище: дивовижні фото

Українські полярники в Антарктиці стали свідками рідкісного явища. Біля антарктичної станції “Академік Вернадський” зафіксували млинцевий лід.

Діаметр таких “млинців” може коливатися від 30 см до кількох метрів, а товщина сягає 10 см, повідомив Національний антарктичний науковий центр.

“А ви знали, що в Антарктиці теж є латаття? Тільки воно крижане і лілій серед нього не знайдеш. Такі “млинці” можуть утворюватися кількома способами. Коли вода починає замерзати, в ній з’являються льодяні голки або пластинки. Згодом вони скупчуються в крижану кашу. Також на поверхні водойми може формуватися сніжура скупчення снігу, який падає в холодну морську воду з температурою нижче 0 градусів і тому не тане. З цього й утворюються крижані “млинці”, зазначили полярники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Небачені барви: в Антарктиді знову “цвіте” сніг

Інший варіант це коли на поверхні води одразу утворюється нілас, але потім з’являються сильні дрібні хвилі, під дією яких кора ламається і перетворюється на млинцевий лід.

Млинцевий лід зустрічається не лише в Антарктиці чи Арктиці, а й у інших морях та прісних водоймах, зокрема в Україні.

Біля антарктичної станції “Академік Вернадський” з’явилася арт-інсталяція у вигляді української хати. Масштабний проєкт “Дім. Спогади” відкрили до 160-річчя Володимира Вернадського.