Посла Мельника відправлять у Бразилію – ЗМІ

Колишній посол України в Німеччині і теперішній заступник міністра закордонних справ Андрій Мельник очолить посольство у Бразилії.

Про це в четвер оголосило Міністерство закордонних справ Бразилії. Але відповідний указ президента Володимира Зеленського ще не вийшов, сказав речник МЗС України Олег Ніколенко в коментарі “Європейській правді”.

“Уряд Бразилії із задоволенням повідомляє про надання агреману на призначення пана Андрія Мельника надзвичайним і повноважним послом України у Бразилії”, повідомили у бразильському міністерстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Бразилії зробив заяву щодо мирних переговорів в Україні

Німецьке видання Bild першим повідомило про призначення Мельника із посиланням на джерела в українському уряді. Там вважають, що призначення Мельника свідчить про намір Зеленського терміново поліпшити стосунки з Бразилією.

Напередодні стало відомо, що Мельник зустрічався зі спецпредставником президента Бразилії Лули да Сілви Селсу Аморімом. Той мав донести офіційну позицію Бразиліа щодо російського повномасштабного вторгнення.

Мельник тривалий час працював послом України в Німеччині. Він запам’ятався різкою критикою нерішучої позиції Берліна.

Також Зеленський підписав указ про призначення Олександра Карасевича новим послом у Нідерландах. До цього Карасевич був генеральним директором Директорату із зовнішньої політики та стратегічного партнерства Офіса президента. Він був у складі робочої групи із розробки питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва змінив свою риторику щодо повномасштабної війни в Україні, яку торік 24 лютого розв’язала Російська Федерація.

Після негативної реакції Заходу бразильський лідер пом’якшив свої коментарі, а під час візиту до Португалії та Іспанії засудив порушення Росією територіальної цілісності України.

Зміну позиції пов’язують із бажанням Лули залучити інвестиції з ЄС.