Померла зв’язкова командирів УПА Катерина Щерба

Померла зв’язкова трьох командирів Української повстанської армії Катерина Щерба.

Пані Катерина відійшла у вічність на 95 році життя. Про це повідомила Львівська міська рада.

Катерина Щерба народилася у селі Виспа Івано-Франківської області. Її мати була активісткою “Союзу українок”, а батько постійним головою місцевої філії товариства “Просвіта”.

Протягом 1943-45 років жінка була зв’язковою командира УПА Романа Шухевича, командира 13 воєнної округи УПА “Лисоня” Омеляна Польового і курінного сотні окремого призначення “Сіроманці” Дмитра Карпенка.

У будинку батька допомагала лікувати хворих і поранених повстанців. Для цього пройшла курси медсестер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 років концтаборів у Росії: померла зв’язкова УПА Параска Гальчук

“Одного разу Катерину Щербу мало не арештували. Уникнути цього їй допомогли люди. Задля безпеки, залишаючись у підпіллі, вона часто змінювала міста, переїздила, міняла квартири. Потім вийшла заміж і змінила прізвище. Переїхала до Львова і так загубилася для НКДБ. Закінчила Львівський університет. Спершу вступила на німецьку філологію, потім перевелась на українську”, розповіла міськрада.

Після війни Катерина Щерба розпочала вчительську кар’єру. Викладала українську мову і літературу в Львові.

“Вічна пам’ять людині, котра все життя присвятила Україні”, написав мер Львова Андрій Садовий.

Торік у червні в Києві попрощалися з учасником збройного підпілля ОУН Орестом Васкулом.

У серпні померла 98-річна Дарія Гусяк, член Організації українських націоналістів, зв’язкова Шухевича. Дарія Гусяк відбула 25 років у радянських таборах.

У грудні у Львові попрощались зі зв’язковою Шухевича Ольгою Ільків, яка померла на 102-му році життя. Також попрощались із Юрієм Шухевичем, сином командувача УПА.