Про контрнаступ, “втому” від війни та “атаку” на Кремль: Зеленський поспілкувався із західними ЗМІ

Україна буде все робити для того, щоб перемогти у війні проти російської агресії вже цього року.

Водночас з контрнаступом доводиться дещо зачекати, поки деякі види озброєнь доправлять до України. Про це президент Володимир Зеленський сказав в інтерв’ю BBC та Eurovision News.

Український президент запевнив, що ЗСУ відженуть росіян якомога далі. Однак, визнав, що відновити повністю контроль над усіма територіями одразу може не вдатись.

Про Євробачення: “Головне, що конкурс відбувається”

Зеленського також запитали, чи розчарований він тим, що Євробачення цього року відбувається у Великій Британії, а не в Україні чи в сусідніх країнах.

“Я дуже поважаю Велику Британію: її громадян і прекрасну державу. Від початку моя думка була, якщо ми не зможемо приймати Євробачення, воно повинно відбутися в якійсь із держав, яка має з нами спільні кордони. Як то Словаччина або Польща, або ще якась держава, куди наші люди могли б поїхати, де це було б дуже близько. Користуючись цією ситуацією, що в Польщі зараз кілька мільйонів українців живе, мені здається, що хотілося б залишити відчуття того, що життя продовжується”, ‒ сказав Зеленський.

Він розповів, що зв’язувався організаторами Євробачення, однак, у них були інші погляди.

“Але головне, що конкурс відбувається. Мені здається, що фанатів у конкурсу дуже багато. Тож нехай всі демонструють свої таланти”, ‒ додав Зеленський.

Про контрнаступ: “Наші військові готові”

За словами українського президента, нині неможливо просто відповісти на запитання, чи повністю Україна готова до контрнаступу.

“З точки зору мотивації, наші військові готові. З точки зору комплектації бригад, ми готові. З точки зору техніки, не все ще дійшло. Ось вам і відповідь”, ‒ сказав Зеленський.

За його словами, Україна не відчуває тиску західних партнерів у питаннях контрнаступу, адже вони є саме “партнерами” а не “власниками”. Президент також пояснив, чому не готовий детально обговорювати плани контрнаступу.

“Я думаю, ви мене розумієте, тому що це тією чи іншою мірою підготує ворога. І тому я би хотів, щоб це було неприємним для нього сюрпризом, а не навпаки”, ‒ сказав Зеленський.

Він також наголосив, що не готовий говорити про те, як далеко зайдуть українські війська у ході наступу.

“У мене підхід дуже простий. Ми будемо робити все, щоб ворог побіг. А куди він добіжить, чесно кажучи, я думаю, залежить від нашого духу. Чим потужнішими ми будемо в контрнаступі, тим далі вони будуть бігти кудись до себе. Я думаю, це найголовніше”, ‒ сказав президент.

За його словами, у жодному разі не можна допускати замороження конфлікту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський про початок контрнаступу: “Ще потрібно трохи часу”

“Ми це вже проходили. Ми знаємо, що це буде просто якийсь відпочинок для Російської Федерації, щоб підготувати свою армію, яка була розбита на нашій землі, щоб їх відновити, щоб знайти можливості їх мотивувати. Тобто у них велика кількість воїнів, але у них розбита армія. І армія у них вже не така велика. Кількість людей велика. Їм все одно, що вони не вміють воювати. Їм все одно, кого вони мобілізують. Так, у них є техніка. На жаль, ще достатньо багато техніки”, ‒ наголосив Зеленський.

Про “втому”: “Не можна втомлюватись, бо просто може бути третя світова війна”

Президент також не вважає, що Україна поступово втрачає підтримку партнерів. Водночас наголосив, що “є деякі моменти втоми, але війна йде не один день”.

“Втома не через Україну. Я хочу бути зрозумілим. Втома – через російську агресію. Втома через те, що вони нас бомбардують. Авжеж, є люди, які втомлюються. Але це не більшість людей. А завдяки більшості ми перемагаємо. Не можна втомлюватись, бо просто може бути третя світова війна. Ось і все”, ‒ сказав Зеленський.

Про вибори в США: “Я вірю, що ми вже переможемо”

За словами Зеленського, нині складно сказати, чи втратить Україна підтримку США, якщо нинішній президент Джо Байден не переможе на виборах восени наступного року.

“Завжди будь-які вибори і внутрішні процеси мають вплив на будь-яку державу. А особливо, якщо мова йде про вибори у США. Але, по-перше, я думаю, що ми не втратимо двопартійну підтримку. Друге ‒ це те, що вибори в Сполучених Штатах через рік. Хто знає, де ми будемо. Я вірю, що ми вже переможемо.

Про активізацію російських ударів по Україні: “Політика руйнації всього цивільного, залякування людей ‒ вона у них незмінна”

Президент не бачить особливої зміни тактики Росії через активізацію нею ракетних ударів по Україні. Каже, Росія просто накопичила необхідну кількість ракет.

“І потім вони, маючи їх певну кількість, почали спеціально до 9 травня пару тижнів таких потужних обстрілів. Особливо, тиждень перед 9 числом. Збільшилась кількість ракет по цивільній інфраструктурі, по людях, по супермаркетах, по школах, по зупинках автобусних. Тобто політика руйнації всього цивільного, політика цього жаху, політика залякування людей ‒ вона у них незмінна. І я ще раз це підкреслюю, тому санкції ми повинні продовжувати накладати, причому робити їх максимально потужними”, ‒ наголосив Зеленський.

Про “атаку” на Кремль: “Вони влучили в штангу”

Зеленського також запитали, чи справді Україна не стоїть за “атакою” безпілотників на Кремль 3 травня. Він однозначно відповів, що ні.

“І вони, знаєте, як кажуть футболісти, влучили в штангу з цією вигаданою історією. Як воно долетіло прямо в Кремль з України? Як так, що у них не працює ППО зовсім? І як так, що воно зачепилося за шпиль? І що це таке в цілому? Що це таке було, можна побачити деталі, що це за великий відомий український або американський такий був дрон? І тому це вигадка. Для чого? Для того, що вони хотіли завдати відповідні удари по нас”, ‒ сказав Зеленський.

Про втрати України: “У нас все фіксується”

Зеленський також пояснив, чому Україна офіційно не оприлюднює свої втрати у війні.

“Є інформація, якою ми не ділимось. Це наше спільне рішення всіх військових. У нас все фіксується, кожна людина важлива, і є всі цифри. Є, на жаль, смерті, є, на жаль, жертви, є на жаль, поранені. Нам не все одно, скільки людей поранено і скільки людей загинуло. Ми розуміємо кількість полонених. Ми розуміємо, скільки тих людей, яких зараз з нами немає. Є відповідне рішення держави. Ми будемо слідувати цьому”, ‒ наголосив президент.

Міжнародний блок дуже активно та в деталях працює з партнерами заради нових оборонних пакетів для України. Нові рішення вже на робочому рівні. Зокрема, більше захисту для українського неба, більше можливостей для оборони та руху на землі. Про це у зверненні наприкінці 441-го дня війни повідомив президент Володимир Зеленський,