Укрзалізниця оновила правила перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти

Четвер, 30 березня, 9:50

 Мамо, прошу тебе, повертайся додому, бо може бути що завгодно, киянин, 45-річний Андрій Мороз, телефонує матері, 68-річній Катерині. Жінка пішла на службу до Києво-Печерської лаври.

Напередодні 29 березня Російська православна церква в Україні мала залишити всі приміщення, які орендує в комплексі. 10 березня Націо­нальний заповідник “Києво-Печерська лавра” направив чоловічому монастирю РПЦ в Україні попередження про розірвання договорів.

 Ніякого виселення ні 29, ні 30, ні 31 березня, ні в інший час не може бути, каже митрополит Климент.

Віряни заблокували доступ до приміщень для представників Міністерства культури.

 Мати ходить до церкви, де священник розповідав, що війна почалася, бо греко-католикам дозволили будувати храми, продовжує Андрій. Навмисно збирали цих бабів і довозили організовано вранці під лавру. Я вже втомився боротися. Обмежив її спілкування зі своїми дітьми. Але коли йде там Пашу Мерседеса захищати, промовчати не можу

А в цей час:

32-річна Марина Ілько розкладає по пакетах продукти й консервацію у квартирі померлої бабусі у Хмельницькому.

 Знайшла на балконі 38 пачок гречки, ящик солі, два ящики тушонки, розповідає Марина. Мала понад 50 банок магазинної консервації. Заберу маринований перець, а решту роздам. Написала оголошення, що з 10-ї можна взяти скромний продуктовий набір тим, кому важко. Нині багато людей лишилося без роботи. Не уявляю, як бабуся то все назбирала. Тушонка запакована, хтось мав ті ящики занести у квартиру.

До обіду Марина роздала всі продукти.

 Прийшла старенька бабуся, то я все, що лишалося, завезла. Вона передивилася ліки, попросила почату олію і мийні засоби. Доглядає лежачого чоловіка, то їм зайве не буде.

 Та хіба ще існує ковід? перепитує 62-річний Василь Легеза лікаря з Ужгорода. Чоловікові напередодні стало зле на роботі. Знепритомнів, почав задихатися. Колеги викликали “швидку”. У лікарні зробили тест на коронавірус. Він виявився позитивним.

Василь зробив два щеплення. Бустерної дози не колов.

 Донька недавно ще казала, що відколи війна, то вже й коронавіруса немає, каже хворий. А це в онучки в групі хтось захворів і відправили всю групу на карантин. Але я й не подумав, що може принести мені.

68 відсотків українців вважають, що Україна має звільняти всю територію, включно з Кримом. Такі результати опитування Київського міжнародного інституту соціології

Орієнтуватимемося на один-два типи літаків

Ми не можемо мати вісім типів літаків. Орієнтуватимемося на один, максимум два типи. У нас нині є декілька типів бойових літаків радянського розроблення 19701980 років: Су-25, Су-24М, Су-27, МіГ-29. Маємо заводи, що роблять капітальний ремонт, невелику модернізацію, обслуговування, продовження ресурсу. Льотчики можуть перенавчатися на той чи інший вид радянської техніки, адже система управління дещо уніфікована. У західних зразків дещо інша філософія управління та застосування. Не можна говорити, що тепер з’явиться купа західних літаків різних типів. Ми цього не витягнемо. Загалом у світі такого й немає. Тільки Америка може собі дозволити велику лінійку F та інших. У Британії є Eurofighter Typhoon, у Франції Mirage і Rafale.

МіГ-29 це “Жигулі”. F-16 це Mercedes. МіГ-29 не модернізували з часів його розроблення. Мінімально в кабіні зробили деякі речі. Скажімо, у словацьких і польських, можливо, встановили GPS-навігацію, систему зв’язку адаптували під НАТО і систему “свій-чужий” також. Це й усе. Це той самий радянський літак, без модернізації основних систем бортової РЛС та сучасного озброєння.

До радянських МіГів вдалося адаптувати ракети HARM, якими щодня б’ють по засобах протиповітряної оборони русні. Утім, ці ракети в рази ефективніше працювали б на західних літаках.

F-16 пройшов декілька етапів глибокої модернізації. У нього нові авіоніка, прицільно-навігаційний комплекс, радар, а це основне в літаку. Це бортова радіолокаційна станція, яка далеко бачить ціль. Він має широченний спектр озброєння високоточного, сучасного. Це керовані авіаційні ракети класу “повітря-повітря” до 180 кілометрів ракета може вражати ціль. Також ракети “повітря-поверхня”, керовані авіаційні бомби, що летять далеко й точно, крилаті ракети різних типів. А МіГ-29 має на озброєнні основну ракету Р-27. Радар бачить на мінімальну відстань. Він серйозно поступається не лише західним, але й російським літакам.

Юрій ІГНАТ, речник Повітряних сил

Збройних сил України

Агентство ООН у справах біженців поновило реєстрацію на отримання грошової допомоги для переселенців і постраждалих від війни в Україні осіб. На неї можуть розраховувати люди, які раніше не отримували виплат від міжнародних організацій і мають дохід менш як 5,4 тис. грн на місяць.

Польща розпочне перевірку соціальних виплат, що їх виплатили українським біженцям. Частину коштів планують повернути. Перевірятимуть українців, які залишили Польщу більш як на 30 днів і притому отримували соціальну допомогу.

Укрзалізниця оновила правила перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти. Тепер пасажири можуть повернути повну вартість квитка навіть після відправлення потяга. Для цього потрібно звернутись із цим проханням не пізніше ніж за годину після відправлення. Перевезення організованих груп пасажирів можна замовляти онлайн.

У лютому торік зробила велике замовлення з магазину одягу в Херсоні. Відправити не встигли, та і якось забулося. Минулого тижня перетелефонувала жінка. Каже, росіяни один склад зовсім розікрали, а на одному щось трохи лишилося. Підібрала мені одягу на теперішній розмір. Усіх подруг відправила до неї замовляти.

Марія Шимко

До війни з цивільною дружиною жили не дуже. Вона виїхала в Нідерланди. Я за пів року зійшовся з колегою. Не знав, як сказати жінці. А 24 лютого вона наді­слала листа, що їй без мене дихається легше, й заблокувала всюди. Мало не плакав від полегшення.

Павло Федір

Чоловік зателефонував і повідомив, що підірвалися на міні. Усі цілі, але авто втратили. Я написала, що відкриваю збір. Уранці сусід подзвонив і сказав, що доремонтують за кілька днів його джип і віддасть. Він два роки тому потрапив у аварію. Та машина стояла в гаражі бита. А це вирішив довести її до ладу й пожертвувати.

Катерина Яковченко

“Нюрнберґ змінив німецьку націю. Для того щоб ми й ви могли спокійно жити в наших країнах з усвідомленням того, що загрози з боку Росії більше немає або вона зведена до мінімуму, має бути вердикт суду. Росія повинна бути засуджена і має покаятися і це буде остаточна перемога в цій війні”,

Олексій РЕЗНІКОВ, міністр оборони

Чоловік нині служить у війську. Казав, після перемоги продовжить військову кар’єру. Мовляв, наші спеціалісти будуть потрібні в НАТО, бо мають унікальний досвід. Був на навчаннях із тактичної медицини з іноземним інструктором, то все знав завдяки нашій підготовці.

Віра Демид, 28 років, Львів

Дід був директор школи. Усе життя зберігав підписану Дмитром Павличком книжку. Казав, що тяжко було лишатися в ті часи людиною, а Дмитро старався лишитися.

Роман Линь, 45 років, Київ

Одного разу біля метро стояли батько із сином з гончарними виробами. Взяв у них турку, салатницю й чашку. Стало шкода, що всі гончарів проминають. Вироби трохи грубуваті, але цікаві. Дружина вдома глянула і спитала, що там іще було. Сказала докупити всього. А більше їх жодного разу не бачив.

Борис Зінчук, 51 рік, Київ