Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна

“Цього хотіли Путін та російська армія. Російське телебачення транслювало кадри, як вони фактично штурмують дитячі будинки в Україні і забирають дітей, саджають їх до армійських вантажівок, а потім ці діти виявляються в Росії через кілька днів, тижнів чи через рік. Тому всі ці докази надали самі росіяни. Ми вивчили справу, як належить юристам, з моїм колегою Габріелем Себа і дуже швидко переконалися, що з урахуванням зібраних доказів ці дії можна кваліфікувати не лише як воєнні злочини, а й як злочини проти людяності та як злочини геноциду”, сказав у інтерв’ю “Голосу Америки” 24 березня французький юрист Емманюель Доуд, який подав позов до Міжнародного кримінального суду щодо незаконного й насильницького вивезення дітей з України в Росію проти Володимира Путіна й Марії Львової-Бєлової.

17 березня 2023-го Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини в РФ Марії Львової-Бєлової за співучасть у викраденні дітей з України. Генеральний прокурор Андрій Костін заявив, що рішення МКС видати ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової означає, що за межами Росії вони мають бути заарештовані та передані до суду.

Марія Львова-Бєлова відома тим, що торік “усиновила” хлопчика, якого російські окупанти викрали з Маріуполя Донецької області. Вона регулярно викладає фото підлітка у своїх соцмережах, і про цю історію навіть зняли пропагандистський фільм для телеканалу “Царьград”. Хлопчика звати Пилип Головня, йому 15 років, можливо, він сирота. У ЗМІ згадувалося, що востаннє зі своєю матір’ю він спілкувався у свої 11 років, але деталей та незалежних підтверджень цього факту немає.

Пилипа разом із групою дітей із Маріуполя навесні 2022 року вивезли спочатку до Донецька, а потім до санаторію у Підмосков’ї, де його й зустріла уповноважена з прав дітей.

Факт видання ордера Володимиру Путіну прецедент у міжнародному праві. Уперше оголошено про підозру президенту країни членкині Радбезу ООН.

У МЗС Росії рішення МКС назвали нікчемним. Деякі країни, зокрема Німеччина, заявили про готовність заарештувати російського президента, якщо той перетне їхній кордон. Президент США Джо Байден назвав рішення МКС виправданим. Натомість Гергелі Гуляш, керівник апарату прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, заявив 23 березня, що, хоча його країна підписала Римський статут і ратифікувала його 2001 року, в угорському законодавстві немає жодних підстав для арешту Путіна. Ця заява пролунала, після того як колишній президент Росії Дмитро Медведєв попередив, що будь-яка спроба заарештувати Путіна за ордером МКС буде рівнозначна оголошенню війни Росії.

Римський статут визнано 123 країнами світу. Усі країни МКС, до яких належать усі члени ЄС, більшість африканських держав, усі держави Латинської Америки, крім Куби й Нікарагуа, юридично зобов’язані заарештувати Путіна, якщо він будь-коли ступить на їхню територію. Нещодавно про бажання приєднатися до Римського статуту заявила Вірменія, що Кремль визнав “абсолютно неприйнятним” і попередив про “вкрай негативні наслідки”.

МКС не має власної поліції для виконання своїх ордерів на арешт і залежить від 123 держав-членів, які допомагають йому. У минулому це не завжди спрацьовувало. 2009-го й 2010 року МКС видав два ордери на арешт колишнього суданського лідера Омара аль-Башира. Попри те що відтоді той відвідував країни члени МКС, він досі залишається на волі.

Унікальність цього позову в тому, що Путін звинувачується не у веденні агресивної війни й інших злочинах проти людяності, а саме у викраденні дітей.

“Ви можете подумати, що геноцид коли злочинець хоче знищити цілу країну, цілу націю, цілу етнічну групу. Насправді сам факт депортації дітей є складовою злочину геноциду. Нападу на частину населення з метою це дуже важливо! асиміляції цього населення, в цьому випадку української нації, достатньо, щоб кваліфікувати те, що відбувається, як геноцид. Я вірю в те, що винних буде заарештовано й передано до суду”, каже юрист Емманюель Доуд.

Влад Михненко, експерт із посткомуністичної трансформації Східної Європи та колишнього Радянського Союзу в Оксфордському університеті, сказав в інтерв’ю Newsweek, що він вважає, що Путін може бути заарештований і відправлений до суду в Гаазі, якщо його усунуть від влади або якщо російські еліти підлаштують його арешт з метою повалення.

“А може, пані депутатко, ви скажете це Путіну? Я здивована, що ви говорите це нам. Чому? Це ж, напевно, є зрадою нашої позиції. Бо це означає, що ми схвалюємо вторгнення в Україну. Бо якщо ми зупинимося, то називаймо речі своїми іменами схвалюємо вторгнення в Україну! Думаєте, комусь подобається війна? Ні! Але ситуація складніша, ніж каже пропаганда, коли йдеться про ідеальний мир. Чи ви вважаєте, що потрібно віддавати Москві території, які вона окупувала й на яких провела “референдум” про самовизначення? Чи ні? Ось те, що я хотіла би почути, якщо ми всерйоз говоримо про мир. Інакше ви робите пропаганду ціною суверенної нації, вільного народу й міжнародного права, і це безвідповідально”,

Джорджа МЕЛОНІ, 46 років, прем’єр-міністерка Італії, сказала під час виступу в Сенаті 24 березня 2023-го депутатці урядової коаліції з партії “Рух 5 зірок” Елізі Скутеллі, яка запропонувала рухатися до миру в Україні шляхом відмови постачання Києву допомоги. Перейшовши на крик, Джорджа Мелоні емоційно наголосила на важливості подальшої підтримки України. Промову прем’єрки зустріли оваціями парламентарі

12 березня 2023-го президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України Олександру Мацієвському посмертно. 30 грудня снайпера 163-го батальйону ­119-ї окремої бригади тероборони Чернігівської області розстріляли російські окупанти, після того як змусили українця викопати собі могилу й почули від нього гасло “Слава Україні!” Злочин зафільмували на камеру. Повернути тіло Олександра вдалося під час обміну тілами загиблих військовослужбовців. Поховали Олександра Мацієвського 14 лютого в Ніжині.

25 березня президент Росії Володимир Путін оголосив, що Москва планує розмістити тактичну ядерну зброю в сусідній Білорусі. Про це його буцімто просив Олександр Лукашенко. За словами Путіна, до 1 липня в Білорусі має завершитися будівництво сховища для тактичної ядерної зброї й Мінську також передадуть ракетний комплекс “Іскандер” та літаки, які можуть використовувати ядерне озброєння. Ця заява викликала різку реакцію на Заході, зокрема в НАТО, яке засудило цей крок як “небезпечний і безвідповідальний”, а Литва закликала до нових санкцій проти Росії. Американський президент Джо Байден засудив такий план Путіна: “Це небезпечний вид розмов, який викликає занепокоєння”.

31 березня 2023-го закінчено набір добровольців у “Гвардію наступу”. Його оголосило Міністерство внутрішніх справ на початку лютого. Вісім бригад сформовано на базі частин, що вже мають бойовий досвід. До складу цих формувань входять військові, які брали участь у бойових діях під час деокупації Київщини, Харківщини, Херсонщини. Є кримські татари, оборонці Маріуполя й Азовсталі. 5 відсотків заявок надійшло від жінок. Діяльність підрозділів буде передовсім спрямована на звільнення окупованих Росією територій. “Гвардія наступу” матиме протитанкові та протизенітні підрозділи безпілотної авіації. Після бойового злагодження у підрозділі бійці почнуть виконання поставлених завдань.

19,5 тисячі українських дітей незаконно депортували російські окупанти. Згідно з даними Національного інформаційного бюро, на тимчасово окупованих територіях і в РФ перебуває понад 4,3 тисячі статусних дітей, серед яких є діти-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування. Примусове переміщення дітей від однієї національної групи до іншої є не лише воєнним злочином, а і складовою злочину геноциду, за який винні будуть покарані. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба