Втікачів із Росії значно більше: український дипломат розповів про біженців в Аргентині

В Аргентин нині перебуває близько 300 біженців з України. Тоді як росіян там за рік назбиралося близько 23 тисяч.

Майже половина з них ‒ жінки, більшість з яких хочуть народити там дітей. Про це в інтерв’ю “Главкому” розповів посол України в Аргентині Юрій Клименко.

За його словами, новоприбулі росіяни перечікують в Аргентині війну. За деякими даними, лише 10% або й менше з них, планують залишитися в цій країні. Решта повернуться до Росії, коли там припиниться мобілізація.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі знову підготували зміни для українських біженців

“Не сказав би, що новоприбулим росіянам тут комфортно, вони не знають мови, тож їм складно вирішувати побутові, медичні та інші питання. Дехто користується послугами місцевих перекладачів. До того ж, новим російським мігрантам треба обґрунтувати причину продовжувати перебувати в Аргентині понад 90 діб”, зазначив Клименко.

Українців, навпаки, в Аргентині зовсім небагато. Найбільше українські біженці їхали до Європи. З лютого минулого року до європейських країн прибули понад 8,1 млн переселенців з України. У трійці лідерів Польща, яка прихистила 1 563 386 біженців, Німеччина 1 055 323 та Чехія ‒ 494 793.

Українські біженці за кордоном можуть отримати безкоштовну психологічну допомогу. Переселенці можуть звернутися на гарячу лінію безоплатної психологічної допомоги. Про це повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

З 1 березня 2023 року українці, які понад 120 днів мешкають у польських колективних житлових центрах, мають частково компенсувати вартість проживання.