Мільйони українців опинилися за межею бідності – дослідження

В Україні понад 7,1 млн людей опинилися за межею бідності.

Рівень бідності в країні зріс з 5,5% до 24,2% у 2022 році, пише The Guardian із посиланням на звіт Світового банку. Найбільш відчутні наслідки зубожіння у сільській місцевості.

“Між містом і селом спостерігається великий розрив. Враховуючи, що безробіття неофіційно становить 36%, а інфляція торік досягла 26,6%, в майбутньому все більше українців можуть опинитися за межею бідності”, заявив регіональний директор установи зі Східної Європи Аруп Банерджі.

В Україні стрімко подорожчали їжа, паливо та послуги. Вартість деяких речей зросла на 50%. Національний банк України прийняв рішення зберегти облікову ставку на рівні 25%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ дав найгірший за останні 30 років економічний прогноз

“Без величезного пакета фінансової підтримки з боку міжнародної спільноти, ситуація була б іще гіршою. Ми спостерігаємо падіння ВВП на 30 відсотків переважно тому, що Україна експортує 80 відсотків своїх товарів через порти, до яких вона більше не має доступу. У нас була інфляція у 26 відсотків знову ж таки, що могло бути й гірше але зарплати людей також залишилися незмінними, а валюта знецінилася стосовно долара на 20 відсотків”, розповіла економістка Олена Білан.

Вона додала, що найбільш проблемним у цій ситуації залишається питання працевлаштування людей.

У березні та квітні в Україні провели масштабний перерахунок пенсій. У травні в Україні не заплановано жодних підвищень пенсійних виплат для окремих категорій громадян. Грошові виплати будуть на рахунках пенсіонерів у червні, але вони також отримають надбавки за попередні два місяці.