Як тепер українці ставляться до Дня перемоги 9 травня: дослідження

У 2023 році лише 13% українців вважають День перемоги, який святкують 9 травня, одним з найважливіших свят.

У 2010 це було одне з найбільш важливих свят, так вважали 58% населення, за популярністю День перемоги поступався лише Новому року, Різдву і Великодню. Про це свідчать дані КМІС.

До 2021 року його популярність впала вдвічі і вже тільки 30% вважали його найбільш важливим святом. А у 2023 залишилося тільки 13% прихильників цього свята, менше прихильників тільки у Дня праці.

Вочевидь це пов’язано з війною, з тим, що День перемоги дуже активно святкується у Росії як мілітаристське агресивне свято.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лише 2% українців позитивно ставляться до росіян

Найменш популярні свята в цьому році День перемоги (9 травня) та День праці (1 травня) лише 13% та 5% відсотків українців святкують ці дати як улюблені чи важливі.

Згідно з даними дослідження, більшість населення України святкує Великдень та Різдво як найбільш популярні свята.

Наступними за популярністю є День Незалежності й День захисників і захисниць України.

Новий рік, який урочисто святкують у всьому світі, і який всі роки ділив перше місце з Різдвом Христовим і Пасхою, зараз лише на п’ятому місці.

Більше 90% українців вірять у перемогу у війні з Росію.

Респонденти демонструють помірний оптимізм щодо термінів. Про це повідомив директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко під час презентації дослідження, яке транслювалося на YouTube.

За його словами, загалом вірять у перемогу України 93% опитаних, з яких 79,5% повністю впевнені в цьому, а 13,5% скоріше впевнені.