“Найважливіше – визволити Херсонську та Запорізьку області, узбережжя Азовського моря” – Олександр Мотиль

Росіяни вірять, що українці можуть атакувати їхні міста на 9 травня. Тому скасовують паради в прикордонних містах, що б’є по репутації Володимира Путіна. Ув’язнені російські опозиціонери можуть у свій час зіграти роль Леніна та в часі нестабільності очолити революцію для повалення путінського режиму. На Заході скептичні щодо українського контранступу, бо російська армія чисельніша, на фронті немає змін уже кілька місяців, і є уявлення, що нам забракне зброї для успіху. Про це в інтерв’ю Gazeta.ua розповів американський історик і політолог українського походження Олександр Мотиль.

У Росії скасовують паради до 9 травня через страх атак з української сторони. Що це говорить про перебіг війни, й чи підкошує російську ідеологію “побєдобєсія”?

По-перше, самі росіяни вважають, що Україна наступає, й діє успішно, тому може атакувати їх міста. Тобто, що є чого й кого боятися. По-друге, така перспектива підриває їхню ідеологію. Але сумніваюсь, що звичайні росіяни все усвідомлять. Радше, такий крок вплине на ставлення еліт до Путіна, підкошує його авторитет.

Ви пишете, що крайні праві росіяни, так званий “клуб розгніваних патріотів” на чолі з військовим злочинцем Ігорем Гіркіним мають рацію, коли дають дуже похмуру оцінку для перспектив Росії у війні, й що поразка РФ може призвести до революції в країні-агресорці. Які Україна могла б запустити каталізатори процесів, щоб це сталося швидше? Умовно, чи є шанс прислати Володимира Леніна в запломбованому вагоні, який би розпочав там революцію, та вивів Москву з війни?

Роль України однозначна – перемогти у війні. Будь-яка перемога, чи йдеться про визволення всіх окупованих українських територій, чи тільки про частину, буде поразкою для Путіна і ганьбою для його режиму.

А щодо Леніна, то саме таким сценарієм займаються російські опозиціонери. До речі, він, можливо, вже є в Росії. Маю на увазі ув’язнених Володимира Кара-Мурзу і Олексія Навального (російські опозиційні політики, яких путінський режим посадив за ґрати. – Gazeta.ua).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Розгнівані патріоти” можуть створити Путіну проблеми

Вирок російському дисиденту Кара-Мурзі в 25 років тюрми – ознака, що путінський режим наближається за тоталітарністю радше до сталінського, ніж до брежнєвського. Про це ви написали недавно. Україна могла б використати параною і закручування гайок в РФ на свою користь – наприклад, поширювати думку, що російські генерали продалися Заходу?

Я б скоріше скористався цим, щоб доказати світові, що Україна відрізняється на 180 градусів від Росії. Щоб усі, врешті, усвідомили глибину відмінності між нами.

Напрямок руху Москви від авторитаризму до тоталітаризму означає, що світ має справу з абсолютним антиподом демократії. Україна – єдиний порятунок від путінського режиму, який постійно розв’язує війни з іншими країнами.

Путін готовий ледь не всіх росіян покласти, щоб тільки захопити Україну

Російські крайні праві мають більше рації, даючи похмуру оцінку перспектив Росії у війні, ніж західні аналітики, які таку перспективу малюють для України, пишете ви. Чому, попри успішні українські контрнаступи восени минулого року, на Заході ще так багато скептиків, які не вірять у нашу перемогу?

По-перше, там досі є захоплення уяви аналітиків чисельністю російської армії. Чи навіть страх перед нею. Вони переконані, що Путін готовий ледь не всіх росіян покласти, щоб тільки захопити Україну.

По-друге, патова ситуація останніх місяців на фронті переконує багатьох, що так буде завжди. Хоча досвід осені 2022 року мав би змінити ці переконання.

По-третє, є уявлення, що в української армії немає й не буде відповідної кількості зброї для успішного контрнаступу. На це б я теж не ставив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путіну залишилось недовго

Президент США Джо Байден оголосив про намір балотуватись на другий президентський термін. Як кампанія вплине на швидкість і об’єми військової допомоги нам?

Республіканці вже розпочали критикувати демократа Байдена за допомогу Україні. Ця тенденція однозначно посилиться в наступні місяці. Зате бачу, що президент США повністю відданий допомозі України, й навряд чи піде їм на поступки.

Він уже так багато поставив на справу української перемоги, що не може перед виборами відступити й пожертвувати авторитетом своїм та Америки.

В адміністрації Байдена бояться ескалації війни та можливого ядерного удару зі сторони Росії

Чому США досі не дають нам літаки F-16 та далекобійні ракети ATACMS, адже вони б дуже допомогли нам у майбутньому контрнаступі?

В адміністрації Байдена бояться ескалації війни та можливого ядерного удару зі сторони Росії. Також існують бюрократичні перепони, та незгода серед політиків щодо цього.

Із якими історичними війнами ви б порівняли нинішню російсько-українську?

Із іншими антиколоніальними війнами минулого Алжиру проти Франції в 1954-1962 роках, В’єтнаму проти Франції в Першій Індокитайській війні 1946-1954 років, 13 американських колоній проти Великої Британії в 1775-1783 роках. Цей список можна довго продовжувати.

Американський генерал Бен Годжес каже, що звільнення Криму буде ключовим у цій війні. Чи бачите перспективу, що ЗСУ зможуть увійти на півострів під час контрнаступу, який може розпочатися вже через кілька тижнів?

Я не військовий спеціаліст, але мені здається, що найважливіше – визволити Херсонську та Запорізьку області, й узбережжя Азовського моря. Це була б велика перемога, яка б значно ускладнила життя путінському режиму та окупаційній владі на півострові.

Американцям теж не можна повністю довіряти

Нещодавно відбувся витік документів Пентагону, який здійснив військовий Нацгвардії США 21-річний Джек Тейшейра. Які його наслідки для майбутнього українського контрнаступу, й які для вас головні висновки з цієї історії?

Наслідків, мабуть, ніяких. Бо Тейшейра ніяких особливих планів не розсекретив. А ось висновок простий – американцям теж не можна повністю довіряти. Вони також можуть бути неймовірно некомпетентними в певних ситуаціях.

Чи цей витік не був російським ІПСО, чи радше марнославством юнака?

Скоріше марнославством. Інша річ, що росіяни скористалися інформацією з витоку в своїх цілях спробувати відкласти український контрнаступ, посварити США з Україною та союзниками.

Ви пишете про геноцидну війну зі сторони режиму Путіна, із чим важко не погодитися після кадрів із Бучі, Маріуполя, Ізюма. Чи є в історії приклади геноциду, який, на щастя, не вдався тим, хто його задумував, подібного до ситуації в нас?

На жаль, є багато прикладів винищення частин народів іншими народами. Древні римляни це робили, як і османи, московити, британці, французи, німці, араби, перси, монголи, американці, ацтеки.

У багатьох народів в минулому були темні сторінки, коли прагнули стерти з лиця землі інших. Просто сам термін “геноцид” ввели в обіг в ХХ столітті. До цього винищення цілих груп населення не мало свого визначення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Культ смерті. Путін очолює не державу, а скотобійню

Ви часто порівнюєте режим Путіна з нацистським Адольфа Гітлера. Коли, на вашу думку, Путін прийняв рішення “про остаточне вирішення українського питання”, і як цьому сприяла реакція США та ширше Заходу на агресію проти нас в 2014-2022 роках?

Мабуть, після того, як президент Володимир Зеленський виявився патріотом України після обрання, готовим захищати свою країну і протистояти Росії. Тоді Путін прийняв таке рішення. Можливо, зрозумів, що для нього іншого способу “вирішення українського питання” просто немає.

Поразка – єдиний відносно швидкий спосіб підриву путінського режиму

Історик Тімоті Снайдер вважає, що в Росії діє режим, який сформувався на основі праць одного з ідеологів російського фашизму початку ХХ століття Івана Ільїна. Як може на російський фашизм вплинути поразка у війні, і як тоді переродиться сам режим?

Поразка – єдиний відносно швидкий спосіб підриву путінського режиму. Вона покаже, що режим не вічний, некомпетентний, злочинний.

Після поразки в Росії буде боротьба за владу, що знесилить режим, деморалізує суспільство, призведе до серйозної системної кризи. Тоді стане можливим поворот до нормального авторитаризму або до квазі-демократичного ладу в РФ. Без поразки, путінізм триматиметься при владі. Хоча, гадаю, не довше 10-15 років.

Путін з часом перетвориться на посміховисько а-ля пізній Леонід Брежнєв

У путінській системі Путін є ядром. Без нього, або з немічним, старим, нелегітимним главою – система не втримається. У найкращому випадку, його тоді приберуть свої ж. В найгіршому, він із часом перетвориться на посміховисько а-ля пізній Леонід Брежнєв.

Які для вас головні висновки після 14 місяців війни, яка триває більше 9 років, понад 360-річного протистояння між Україною та Росією?

Росія завжди буде певною загрозою та проблемою для України. Щоб зберегти себе, Україна мусить завжди мати сильну армію, сильне озброєння. При можливості західну зброю. Але, врешті-решт, все буде залежати від власних сил. Для того, щоб мати сильну армію, країна має бути економічно сильною.