Що сіяти та садити у травні: місячний посівний календар

У травні городники й садівники мають дуже багато справ. Саме час висівати й висаджувати більшість популярних культур.

Це також час для поливання і підживлення городу, боротьби зі шкідниками та хворобами. Про це також свідчить місячний посівний календар, пише Gazeta.ua.

Від фази Місяця значною мірою залежить врожайність рослин. Найсприятливішими вважаються дні, коли місячна доба, фаза Місяця і день тижня наповнені максимальною енергією.

Для різних культур найбільш урожайними днями в травні 2023 року будуть:

цибуля і часник ‒ 3, 4, 10, 11, 23, 24, 30, 31 травня;

помідори ‒ 23, 24 травня;

кріп, петрушка та інша зелень ‒ 3, 4, 14, 15, 30, 31 травня;

морква ‒ 6, 7, 14, 15 травня;

буряк ‒ 6, 7, 14, 15 травня;

капуста ‒ 2, 14, 21, 24, 30 травня;

баклажани, перець ‒ 3, 4, 6, 7, 14-17, 30, 31 травня;

кабачки, гарбуз ‒ 3, 4, 23, 24, 30, 31 травня;

картопля ‒ 10, 11, 14, 15 травня;

однорічні квіти ‒ 1-4, 28-31 травня;

полуниця, виноград ‒ 6, 7, 20-24 травня;

багаторічні квіти ‒ 1-4, 28-31 травня;

плодові дерева ‒ 3, 4, 30, 31 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як позбутися личинок хруща: народні методи

Згідно з місячним посівним календарем на травень 2023, 1-3 травня можна висівати будь-яку зелень, мангольд, часник, огірки, бобові культури, розсаду капусти. Також це сприятливі дні для проріджування сходів, боротьби зі шкідниками, прополювання бур’янів. Можна садити і будь-які квіти, зокрема троянди. Дозволяються рясні поливання і підгодівля, а ось обробляти отрутохімікатами краще іншими днями.

7-8 травня краще висаджувати цибулинні квіти. Можна також садити полуниці, саджанці плодових дерев, жасмину та жимолості. Можна полоти і удобрювати, займатися побілкою дерев. Але обрізати гілки і коріння не варто, оскільки рани будуть довго гоїтися.

9-12 травня можна висівати редис, садити картоплю, буряки й моркву для зимового зберігання. На клумбі в цей період висаджуються багаторічні і вічнозелені рослини, сіється зелена огорожа і газон. Дозволяється проводити санітарне обрізання дерев, боротися зі шкідниками і хворобами, рясно поливати та підживлювати. А ось працювати з корінням не варто.

13-15 травня слід поливати і підгодовувати рослини, але помірно. В саду дозволено висаджувати ягідні кущі ‒ смородину, ожину, малину, аґрус. Вносити мінеральні добрива і обрізати рослини краще в інший час.

16-17 травня вважаються не надто врожайними днями. Можна зайнятися обрізанням сухих і хворих гілок, прищеплюванням, перекопуванням і розпушуванням ґрунту, боротьбою зі шкідниками та хворобами. Поливати і підгодовувати рослини, пересаджувати і пікірувати їх в цей період не потрібно.

21-24 травня добре висаджувати рослини з довгим стеблом, наприклад, гарбузи, горох, кавуни, дині. Це сприятливі дні для будь-яких культур. Можна пасинкувати, обрізати гілки, прищеплювати рослини, білити дерева. Але не варто пересаджувати цибулинні рослини.

25-26 травня також вважаються не врожайними днями. Висаджують лікарські рослини, прянощі, кабачки та гарбузи. Можна перекопувати і рихлити землю в цей період, відрізати вуса полуниці, проводити санітарне обрізання гілок. Але підгодівлі, поливання, пасинкування, пророщування і замочування насіння краще перенести.

27-29 травня можна висівати всі види перцю, картоплі, зелені, редису. У садку можна садити тільки декоративні дерева (жасмин, бузок). Дозволено пасинкування томатів, формування батогів огірків, видалення зайвих гілок і обприскування дерев від шкідників.

30-31 травня садять картоплю, бобові, всі види капусти, редис, помідори, огірки. Добре також пересаджувати багаторічні рослини, особливо троянди. Можна садити ожину, малину, смородину, підгодовувати рослини, розпушувати, пікірувати, рясно поливати, прищипувати і проріджувати ряди. Але вносити мінеральні добрива і обробляти отрутохімікатами рослини у ці дні не потрібно.

Із потеплінням добряче дошкуляти на природі почнуть комарі. Нині є багато різних хімічних засобів, які їх відлякують. Але можна надійно позбутися комарів на дачі, в саду чи на городі, якщо заздалегідь навесні посадити там деякі рослини.

Одними з найнебажаніших гостей городників навесні є кроти. Після зими вони починають активно шукати собі їжу й наносять чимало шкоди грядкам. Є чимало способів прогнати кротів з ділянки. Найдієвіші зібрала Gazeta.ua.