Археологи знайшли незвичайну прикрасу вікінгів

Археологи знайшли незвичайну брошку вікінгів.

Коли її витягнули з болота, знахідка була схожа на купку бруду, передає ScienceNorway.no.

Брошка зображає фігуру тварини з чотирма ногами. Деякі дослідники вважають, що це лев, оточений змієподібними істотами, кінь або дракон. Цей мотив називається “Урнес”, на честь стилю різьблення по дереву в церкві Урнес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи показали скарб вікінгів

Такі брошки масово виготовляли з глиняної форми, а деякі були позолочені. Археологи не можуть відповісти, чи носили ці брошки чоловіки, чи жінки. Прикраси використовували для того, щоб утримувати одяг та плащі на місці.

Цю брошку виявили у верхньому шарі ґрунту. Археологи припускають, що хтось міг її загубити. Поблизу не знайшли інших подібних предметів.

Монети знайшли при проведенні археологічних розкопок в околицях Біскупця, на території Вармінсько-Мазурського воєводства.

Перші дві монети виявили аматори за допомогою металошукачів. Про знахідку вони повідомили місцевій владі. Розкопками зайнялись археологи з Острудського музею. Вони знайшли 118 срібних динаріїв IX ст. Монети належать до періоду Людовика Благочестивого.

Раніше динарії Каролінгів у Східній Європі не знаходили. Учені не можуть пояснити, як такий скарб з’явився в Польщі. У ті часи в землях, населених пруськими племенами, переважали арабські монети.