У Києві створили мурал на честь Героя України Олександра Мацієвського

29 квітня відбулось офіційне відкриття муралу на одній з будівель Верховної Ради на вулиці Банковій.

Його створив французький художник Крістіан Ґуемі. Цю роботу присвятили пам’яті всіх загиблих під час війни. На стінописі зображений Герой України Олександр Мацієвський, який був розстріляний росіянами після слів “Слава Україні”, повідомила Верховна Рада в Facebook.

На відкритті муралу була присутня мати загиблого Героя Параска Демчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мати українського воїна Олександра Мацієвського розповіла, як дізналася про смерть сина

Глава Мінкульту Олександр Ткаченко заявив, що ця робота це вияв шани незламності нашим героям.

У Верховній Раді додають, що під час офіційного візиту до Французької Республіки у січні 2023 року делегація України відвідала фотовиставку робіт Крістіана Ґуемі. Там і виникла спільна ідея щодо створення муралу у Києві.

Зазначають, що це не перша робота французького художника в Україні. До цього він вже створив вуличні роботи у Львові, Житомирі, Києві та звільнених Бучі, Гостомелі й Ірпені Київської області.

6 березня у мережі поширили відео розстрілу беззбройного чоловіка в українській військовій формі після того, як він сказав “Слава Україні”.

12 березня Служба безпеки України остаточно підтвердила особу розстріляного на камеру. Це Олександр Мацієвський український військовослужбовець. Був снайпером 163-го батальйону 119-ї окремої бригади тероборони Чернігівської області.

З кінця грудня 2022 року воїн вважався зниклим безвісти поблизу населеного пункту Красна Гора в Донецької області. Розстріляли окупанти його 30 грудня, за даними слідства. Тіло повернули в Україну в лютому 2023 року в рамках обміну, де і поховали.

Президент Володимир Зеленський посмертно присвоїв Мацієвському звання Героя України.