Стало відомо, коли почне діяти заборона щодо агроімпорту з України

До 2 травня Польща повинна відмовитися від заборони на імпорт десятків продуктів харчування з України і замінити її рішенням Єврокомісії, а саме ембарго на чотири товари пшеницю, кукурудзу, насіння ріпаку та соняшнику.

Єврокомісія вже працює над проєктом регламенту ЄС, який забороняє імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику до п’яти країн-сусідів України, і хоче, щоб регламент набув чинності 2 травня. Про це повідомляє польське видання RMF24 з посиланням на джерела у Брюсселі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС передало Польщі ноту протесту

Польща, Болгарія, Угорщина та Словаччина підтвердили, що скасують національні заходи якнайшвидше. Зараз ЄК чекає на конкретні рішення з цього питання. Ідея полягає в тому, щоб уникнути паралельних заборон.

Київ висловив протест Польщі та Європейському Союзу через запровадження обмежень на імпорт української сільськогосподарської продукції як такі, що суперечать Угоді про асоціацію.

У п’ятницю Єврокомісія досягла принципової угоди з Болгарією, Угорщиною, Польщею, Румунією та Словаччиною щодо української агропродовольчої продукції, імпорт якої ці країни обмежили.

“Виняткові захисні заходи”, тобто заборону на імпорт, погодили для 4 видів продукції: пшениця, кукурудза, ріпак, насіння соняшнику. До переліку не увійшла соняшникова олія.

При цьому будуть проводитися захисні розслідування щодо деяких інших продуктів, включаючи олію. Також ЄС виділить пакет підтримки у розмірі 100 млн для постраждалих фермерів у 5 країнах-членах.