Росіяни відкрили кримінальну справу проти 14-річної українки

Російські загарбники відкрили кримінальне провадження проти 14-річної депортованої українки.

Вона “винна” лише у тому, що її хочуть повернути назад. Про це сказав уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час телемарафону, передає Gazeta.ua.

Росіяни свідомо тримають дівчинку у полоні. Коли Україна розпочала кроки для її повернення, окупанти відкрили проти дитини кримінальне провадження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україну повернули дітей, яких депортували до РФ

“Ми показали на засіданні Радбезу ООН фото цієї дівчинки. Їй 14 років, і її забрали абсолютно свідомо росіяни. Вони свідомо її тримають фактично у полоні. Бо коли ми почали займатися питанням її повернення додому, то Росія нібито відкрила там кримінальне провадження проти неї”, сказав Лубінець.

Окупанти заявили, що не повернуть дитину до завершення “судової справи”. Дівчинку без дозволу батьків оглядали медики, тепер до неї не допускають інших українських дітей.

“Тільки вдумайтеся у цинізм: мама в Україні, вона розшукує свою дитину, і росіяни, знаючи це, вигадують якусь судову справу лише для того, щоб не віддати українську дівчинку”, сказав уповноважений.

Він додав, що потрібно створити дієвий механізм для повернення додому депортованих Росією дітей. Наприклад, спеціальну місію, яка б поїхала і забрала українських дітей з російської території.

Російські загарбники повторюють радянську практику переселення людей депортують українців із захоплених територій під виглядом евакуації.

Усі, хто до цього причетний, підуть під міжнародний трибуналу, заявила віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук.

Вона нагадала, що такі акти геноциду українського народу відбуваються не вперше в історії.