Ставлення Столтенберга до України змінилося – Зеленський

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг змінив своє ставлення до вступу України в Альянс.

Тепер він позитивно до цього ставиться, сказав президент Володимир Зеленський в інтерв’ю фінським, шведським, данським і норвезьким журналістам, передає “Європейська правда”.

“Остання наша зустріч з Єнсом була кращою за всі інші наші зустрічі. Але знов таки, це союзне рішення. Аля я думаю, що якби рішення про вступ залежало від Столтенберга, Україна була б в НАТО. Мені здається, в цілому Єнс змінив свою позицію. Я вважаю, нехай він не образиться на мене, у мене з ним гарні відносини, що він став більш рішучою людиною. Для нас, для світу і для Альянсу це важливо”, сказав він.

Це не Україна вирішила не бути в НАТО, це Альянс не наважився ухвалити рішення свого часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саміт у Вільнюсі: Столтенберг анонсував порядок денний

“Це не наш був вибір не бути в НАТО. Це був вибір НАТО і страхи деяких держав, що буде, якщо Україну приймати в НАТО, як відреагує Росія. Це не дуже чесно, що ніколи раніше не цікавило, як відреагує людина в Україні, але всіх цікавило як відреагує Росія. Я вважаю, що це несправедливо і нечесно”, сказав президент.

Фінляндія швидко вступила до НАТО і на це не було ніякої реакції Росії.

“Те що ми не в НАТО не тому, що ми не хочемо, а тому що ви нас не берете. І всі ці роки ви нас туди не брали. Так, ви нас запрошували, але тим не менш…Не може бути так в цивілізованому світі, що наше життя залежить тільки від того, є ми в НАТО чи ні”, підсумував Зеленський.

Саміт НАТО відбудеться у столиці Литви 11-12 липня.

Минулого тижня генсек НАТО приїжджав в Україну. Сказав, що Альянс зміцнюватиме українську армію.

4 квітня у Брюсселі відбулось перше засідання Комісії Україна-НАТО з 2017 року. На саміті у Вільнюсі Україна очікує на формалізовані рішення, сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.