У Карпатах відбувся запеклий бій

На горі Маківці в Карпатах 29 квітня 1915-го розпочався найзапекліший бій російських військ з підрозділами австро-угорської 55-ї піхотної дивізії фон Фляйшнера. До складу цієї дивізії входили 7 сотень 1-го та 2-го куренів Українських січових стрільців.

Бої за гору Маківку відбувалися під час Першої світової війни на східному фронті в Карпатах між підрозділами австро-угорських та російських військ. У складі 55-ї австро-угорської піхотної дивізії воювали 800 українських січових стрільців. Цей легіон був укомплектований українцями з Галичини.

Найзапекліша боротьба тривала з 29 квітня до 2 травня. Австрійські частини відступали під натиском російських військ, які зайняли половину гори. Протягом чотирьох днів українські січові стрільці вистояли під натиском російських військ і зуміли втримати позиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали унікальні фото з життя українців під час Першої світової війни

У результаті героїчної оборони Маківки повністю зірвались стратегічні плани російського командування. Внаслідок великих втрат російські війська не змогли продовжити наступ. Через тиждень змушені були поспішно відступати перед австрійськими підрозділами, що підійшли.

Після перемоги на Маківці січові cтрільці відзначилися в інших боях на Галичині. Були перетворені на полк УСС.

6 серпня 1914-го українці Австро-Угорщини заснували легіон Українських січових стрільців. У Львові Українська бойова управа закликала молодь до вступу в лави січового стрілецтва.