Чи варто школярам-переселенцям за кордоном навчатися за українською програмою: у МОН відповіли

Багато українських дітей, які нині перебувають за кордоном, продовжують навчатися в Україні онлайн.

Але в Міносвіти не вимагають від усіх дітей за кордоном продовжувати дистанційно вчитися за українською програмою. Про це пише РБК-Україна.

У МОН зазначають, що навчання за кордоном у місцевих школах і одночасно дистанційно в закладах освіти України створює додаткове навантаження на дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОН сказали, коли в Україні завершиться навчальний рік

“Міністерство освіти та науки України не вимагає, щоб усі діти, які вимушені були змінити місце проживання і перебувають за межами України, обов’язково продовжували здобувати освіту в українських закладах освіти. Ми постійно звертаємо увагу батьків, що порядок відвідування закладів освіти за кордоном та здобуття освіти загалом регулюється лише національним законодавством країн перебування”, кажуть у міністерстві.

Однак, багато з тих, хто хоче повернутися додому, продовжує й онлайн-навчання в Україні. Щоб таким школярам було легше справлятися із навантаженням, в Україні дистанційно за заявою батьків можна перевести дитину на індивідуальну форму здобуття освіти: домашню або екстернат. Це можна зробити протягом навчального року.

Там, де дозволяє безпекова ситуація, важливо якнайшвидше повернути учнів до шкіл. Адже онлайн навчання не сприяє соціалізації молоді. Про це заявив міністр освіти та науки України Оксен Лісовий.

Міністерство освіти і науки пропонує зменшити кількість предметів у школах. Водночас всі ключові навчальні дисципліни природничі й гуманітарні повинні залишитися.