СБУ затримала одразу шістьох зрадниць: що вони накоїли

Служба безпеки України викрила ще шістьох колаборантів, які причетні до організації незаконних “референдумів” на тимчасово окупованих територіях Херсонської та Луганської областей.

Співробітники СБУ встановили їхні особи, задокументували злочинні дії і затримали, повідомила 29 квітня пресслужба відомства.

“На початку повномасштабного вторгнення вони добровільно перейшли на бік рашистів та запропонували їм свою допомогу у проведенні фейкових плебісцитів. У результаті стабілізаційних заходів на Херсонщині викрито п’ятьох мешканок Бериславського та Херсонського районів, які під час окупації регіону увійшли до складу так званих “виборчих дільниць”, ідеться в повідомленні.

У супроводі російських військових вони обходили будинки місцевих жителів та змушували їх “проголосувати” за незаконне приєднання області до складу країни-агресорки. За свою роботу колаборантки отримували “винагороду” в рублях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ “спакувала” колаборанта на Харківщині: що він накоїв

Також у ході спецоперації на Луганщині затримано мешканку тимчасово окупованого Старобільського району. Вона організовувала фейкове волевиявлення як “членкиня територіальної виборчої комісії”. Зокрема, зловмисниця складала списки “виборців”, видавала “бюлетені” та готувала “протокол голосування”.

“У квітні цього року вона виїхала із зони тимчасової окупації та прибула на підконтрольну Україні територію для оформлення соцвиплат. Після цього фігурантка планувала повернутись назад, утім співробітники СБУ своєчасно ідентифікували її та затримали”, звітує відомство.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили зловмисницям про підозру за двома статтями. Трьом із них уже обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину.

Служба безпеки України затримала у Києві та Одесі двох колаборанток, які ховалися від правосуддя. Наразі обом фігуранткам повідомили про підозру. Одній із них суд уже обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.