Експерти перевірили скандальний звіт Amnesty International про ЗСУ: які висновки

Незалежні експерти провели перевірку скандального звіту міжнародної правозахисної організації Amnesty International, в якому українських військових звинуватили у порушені законів війни.

Торішню доповідь визнали неточною й недостатньо обґрунтованою, повідомляє The New York Times

“До складу незалежних експертів, які проводили перевірку, входили Емануела-Кіара Гіллард із Оксфордського університету, Кевін Джон Хеллер із Копенгагенського університету, Ерік Телбот Дженсен з Університету Бригама Янга, Марко Міланович із Редінгського університету та Марко Сассолі з університету Женеви”, пише видання.

Експертна комісія погодилася з висновками Amnesty International про те, що українські військові часто перебували поблизу цивільних. Однак експерти вважають, що доповідь організації про Збройні сили України була неточною і двозначною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аmnesty International зганьбилися заявою в стилі роспропаганди їх назвали покидьками

“Доповідь від 4 серпня 2022 року була написана неоднозначно, мова звіту була неточною та в деяких аспектах юридично сумнівною. Це особливо стосується початкових абзаців, які можна було б прочитати як такі, що натякають на вину українських сил у смерті цивільних у результаті нападів РФ”, наводить NYT висновок експертів.

Спочатку експерти зробили більш жорсткі висновки, але згодом змінили свою оцінку з “необґрунтовано” на “недостатньо обґрунтовано”.

За словами джерела видання, комісія представила остаточний звіт щодо доповіді Amnesty International на початку лютого, але вирішила використовувати його для внутрішнього розповсюдження.

4 серпня організація Amnesty International заявила, українські військові ніби-то “наражають на небезпеку цивільне населення” і “розміщують озброєння в школах і лікарнях”.

Така поведінка організації це не про пошук і донесення світові правди. Це про створення фальшивого балансу між злочинцем і жертвою, сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Звітом Amnesty International намагалася амністувати державу-терористку і перекласти відповідальність з агресора на жертву, заявив президент України Володимир Зеленський. А міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Amnesty International втратила адекватність.

Український офіс правозахисної організації Amnesty International повідомив, що не брав участь у підготовці та поширенні доповіді, а очільниця українського офісу Оксана Покальчук пішла з посади після скандального звіту організації.