Переворот у Судані: бойовики обстріляли турецький літак

У Судані, попри триденне продовження угоди про перемир’я, обстріляли турецький евакуаційний літак під час спроби піти на посадку.

Міністерство оборони Туреччини підтвердило інцидент, не приписуючи провину жодній зі сторін, пише The Guardian.

“По нашому евакуаційному літаку С-130 відкрили вогонь із легкого озброєння. Хоча наш персонал не постраждав, на літаку будуть проведені необхідні перевірки”, йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що літак благополучно приземлився.

“Крихке припинення вогню в країні висить на волосині. Йому загрожують вуличні бої та стрілянина. Збройні сили Судану (SAF), лояльні до генерала Абдель Фаттаха аль-Бурхана, і воєнізовані сили швидкої підтримки (RSF) звинуватили один одного в інциденті на авіабазі Ваді Сейдна, що розташована у 20 кілометрах на північ від Хартума на західному березі річки Ніл”, зазначає видання.

Сили швидкої підтримки також неодноразово звинувачували армію Судану у порушенні угоди про припинення вогню, стверджуючи, що противник порушив перемир’я авіаударами та артилерійським обстрілом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переворот у Судані: в країні поновилися бойові дії

Щонайменше 512 людей були вбиті та майже 4,2 тис. поранені. Бойові дії охопили столицю Хартум і більшу частину її міста-побратима Омдурмана. Надходить усе більше повідомлень про насильство в Дарфурі, який давно неспокійний.

За словами речника офісу ООН з прав людини, з понеділка в Дарфурі загинули щонайменше 96 людей у результаті міжобщинного насильства, яке відродилося внаслідок конфлікту. Звільнення та втеча в’язнів із принаймні восьми в’язниць, зокрема п’яти в столиці Хартумі та двох у Дарфурі, також додають хаосу. Бойовики запускали ракети по будинках у столиці штату Західний Дарфур, Ель-Генейні.

“Ми дуже стурбовані перспективою подальшого насильства серед загальної атмосфери безкарності”, звітують в ООН.

15 квітня у столиці Судану Хартумі сталися зіткнення між регулярною армією та воєнізованими силами швидкої підтримки Судану.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у Судані вже загинуло понад 400 людей. Вважається, що кількість загиблих набагато більша.

Насильство, що почалося, стало першим подібним спалахом відтоді, як ворогуючі сили об’єднали зусилля, щоб усунути президента Судану Омара аль-Башира в 2019 році. Конфлікт був викликаний розбіжностями щодо інтеграції RSF (Сил оперативного реагування) до армії як частини переходу цивільного управління країною.

Супротивні сторони у Судані погодилися оголосити загальнонаціональний режим припинення вогню на 72 год., починаючи з півночі 24 квітня, повідомив американський держсекретар Ентоні Блінкен. Із країни триває евакуація літаками іноземців, зокрема співробітників дипломатичних місій.

Учора в Судані сторони збройного конфлікту домовилися про чергове припинення вогню. Термін перемир’я там продовжили ще на 72 години починаючи з п’ятниці.