МОЗ відповіло на три запитання про електронні рецепти

З квітня до паперового рецепта додався електронний.

Перелік рецептурних і безрецептурних препаратів залишився незмінним. Паперовий рецепт, який діяв на рецептурні препарати, діятиме й надалі на час воєнного стану. Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я.

МОЗ відповіло на запитання.

1. Чи може фармацевт бачити у рецепті діагноз та іншу медичну інформацію про моє здоровʼя?

Ні, електронний рецепт не містить діагнозу і жодної іншої медичної інформації. Натомість е-рецепт містить лише інформацію про призначення.

Тобто фармацевт під час погашення рецепта бачить виключно інформацію про рецепт, а саме: його номер, дату виписування і кінцеву дату дії, прізвище, ініціали та вік пацієнта, назву і кількість лікарського засобу, тривалість та спосіб застосування ліків.

2. Який термін дії електронного рецепта?

Ви можете погасити електронний рецепт в аптеці протягом 10 днів (якщо це наркотичний (психотропний) лікарський засіб) або протягом 30 днів для решти рецептурних ліків.

Термін дії вашого рецепта вказується в інформаційній довідці, яку лікар за потреби може вам надрукувати. Або ж ви можете переглянути цю інформацію у кабінеті вашої медичної інформаційної системи (МІС).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Електронні цигарки теж шкодять оточуючим

3. Чому я не отримав смс з номером та кодом погашення рецепта?

Така ситуація можлива з кількох причин.

Наприклад, якщо за реєстрації в Електронній системі охорони здоров’я ви вказали неправильний номер телефону або ж з часом змінили його.

У такому разі необхідно змінити метод автентифікації в ЕСОЗ.

Це можна зробити, подавши заявку на зміну метода аутентифікації в ЕСОЗ через онлайн-форму на сайті НСЗУ.

Інша причина якщо за реєстрації ви обрали офлайн-метод автентифікації (тобто через документи).

У такому разі лікар має надрукувати вам інформаційну памʼятку до рецепта, яка містить номер рецепта і код його погашення.

Разом з тим ви можете змінити метод автентифікації, щоби смс-повідомлення від ЕСОЗ (зокрема і про рецепти) надходили на ваш телефон.

А в тому разі, якщо під час виписування рецепта у лікаря виникла затримка з відправкою смс, лікар може відправити вам повідомлення повторно.

З 1 квітня рецептурні препарати в аптеці можна отримати не лише за паперовим, а і за електронним рецептом. МОЗ розповіло, як дізнатися, на які ліки потрібен рецепт.

В Україні діє програма “Доступні ліки”. Пацієнти, які потребують амбулаторного лікування, можуть отримати лікарські засоби, що входять до програми, безплатно або з невеликою доплатою.