Німеччина візьме на себе масштабне виробництво боєприпасів для України

Німецький збройовий концерн Rheinmetall може розпочати виробництво артилерійських снарядів для Сил оборони України.

Така пропозиція прозвучала на зустрічі керівників компаній із виробництва зброї, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Йдеться про снаряди 155-мм калібру в кількості 250 тисяч. Це четверта частина від тієї кількості боєприпасів, яку планують передати українській армії держави-члени Європейського союзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боррель пообіцяв збільшити потік боєприпасів в Україну

На цей час організація може виробляти на рік близько 450 тисяч снарядів, з яких 350 у Європі. У планах компанії збільшити виробництво до 600 тисяч боєприпасів на рік, розповів виданню представник Rheinmetall.

Згідно з домовленостями, досягнутими між країнами-членами Євросоюзу, для часткового відшкодування витрат остаточний збір боєприпасів має відбуватися на території європейських країн. У той же час, компоненти можуть поставлятися з третіх країн.

Кілька днів тому верховний представник Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що країни ЄС продовжують працювати над проєктом спільного замовлення артилерійських боєприпасів для Сил оборони України, які борються з російським повномасштабним вторгненням. Водночас все ще очікується спільне рішення.

ЄС обіцяв 1 млн боєприпасів до кінця року. Вони мають надійти як зі складів країн ЄС, так й у рамках спільних закупівель. Поставки з власних складів сильно сповільнюються. Поки країни ЄС відвантажили менш як 40 тис. боєприпасів.

Франція блокує спільні закупівлі боєприпасів. Це викликає роздратування серед інших членів ЄС. Тему обговорювали посли ЄС. Франція хоче, щоб усі ланцюжки виробництва боєприпасів та постачання збройових компаній були європейськими.