Що робити, якщо рідні зникли на війні: алгоритм дій

Українців попередили про небезпеку, яку несе поширення інформації про зниклих безвісти.

Вона не повинна потрапляти до рук ворога. Про це наголошує Уповноважений із питань зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко.

Рідні зниклих безвісти хапаються за будь-який шанс розшукати близьких, зокрема публікують дописи в соціальних мережах і телеграм-каналах. Часто при цьому вказують персональні дані. Але, за словами Уповноваженого, це може нашкодити зниклим безвісти.

“Уповноважений зі зниклих безвісти вкотре закликає дотримуватися елементарної інформаційної безпеки. Зокрема, не виставляти фото у військовій формі, не вказувати номери частин, звання та решту персональних даних. Також звертаємося до представників медіа. Не публікуйте особисті дані зниклих безвісти. Не допомагайте ворогові збирати інформацію про наших захисників!”, ‒ наголошує Котенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іноземні партнери допомагатимуть українцям шукати поховання зниклих безвісти

Він закликає тих, хто втратив зв’язок із рідною людиною, не зволікати й звернутися до Уповноваженого та решти відомств.

В Офісі Уповноваженого також нагадують, що рідні зниклих безвісти повинні дотримуватися конкретного алгоритму дій.

Якщо зв’язок із цивільною людино втрачено, звертайтеся на гарячу лінію Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин або ж до Національного Інформаційного Бюро та дотримуйтеся чіткого алгоритму дій.

Фахівцям кол-центру необхідно надати такі дані:

1. Прізвище, ім’я, по батькові та дату народження – власні та зниклого.

2. Контакти зниклої особи та останнє місце фактичного перебування.

3. Особливі прикмети людини.

4. Дату, коли востаннє людина виходила на зв’язок, та в який спосіб це робила.

5. Контактних осіб, які востаннє спілкувалися чи бачилися із зниклим.

В Україні вважаються зниклими безвісти більше ніж 7 тис. військовослужбовців. Такі дані наводяться на квітень 2023 року. Про це в ефірі телемарафону заявив уповноважений з питань осіб, які зникли безвісти за особливих обставин Олег Котенко.

Рідних загиблих чи полонених українців закликають не перераховувати гроші аферистам, які можуть обіцяти повернути тіло чи обміняти полоненого за певну суму. Уповноважений зі зниклих безвісти Олег Котенко наголосив, що поверненням тіл та обмінами військовополонених займаються відповідні державні структури.