У Росії засекретили статистику про видобуток нафти і газу

Статистика про видобуток нафти і газу в Росії більше не є публічною інформацією.

Дані заборонив оприлюднювати уряд країни, йдеться у відповідному розпорядженні.

Публікація статистики припинена до 1 квітня 2024 року. Розкриття щомісячних даних заборонено з березня, а квартальної звітності – з першого кварталу 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Як “санкції не працюють” – така гарна і брехлива російська статистика” – Олексій Байєр

Це важливі економічні дані – без них незалежні аналітики не зможуть, наприклад, самі зробити прогноз по ВВП.

26 квітня, коли прем’єр-міністр РФ Михайло Мішустін підписав розпорядження, Росстат опублікував доповідь про промислове виробництво в першому кварталі 2023 року без даних про нафтовидобуток в Росії, які раніше включав в нього.

Російська нафта продовжує надходити на ринок Європи, але вже у вигляді готових нафтопродуктів, виготовлених на індійських НПЗ. Заборона на прямі поставки російської нафти в Європу діє з грудня, а на виготовлені в Росії нафтопродукти з лютого.

Експорт сирої нафти з Росії не показує ніяких ознак зниження, навіть попри те, що уряд країни-агресора заявляє про скорочення видобутку. Відвантаження залишаються близькими до 3,4 млн барелів на день вже другий тиждень.

Економіка Росії починає зазнавати краху через війну й запроваджені проти РФ санкції, які стають дедалі жорсткішими.

Перші місяці російського вторгнення в Україну торік спричинили зростання цін на нафту і природний газ, що принесло Москві величезні прибутки, але ці дні вже минули.

Більшість потоків російського газу до Європи припинилися, тому світові ціни на газ різко впали. Кремль планує скоротити видобуток нафти на 5% та продає сировину за зниженими цінами.

Протягом 20 років правління російського диктатора високі доходи від нафти і газу лежали в основі суспільного контракту, згідно з яким більшість росіян переважно трималися осторонь опозиційної політики та протестів в обмін на підвищення рівня життя.