Представили першу у світі ляльку Барбі з синдромом Дауна: який вигляд має

Американська компанія з виробництва дитячих іграшок Mattel створила першу у світі ляльку Барбі з рисами синдрому Дауна.

Лялька колекції Mattel Barbie Fashionistas має на меті боротися зі стереотипами, які стосуються зовнішності, повідомили в Instagram компанії.

“Ця Барбі служить нагадуванням про те, що ми ніколи не повинні недооцінювати силу представлення. Це величезний крок вперед для інклюзії та момент, який ми відзначаємо”, зазначив генеральний директор Mattel Канді Пікард.

Для створення інклюзивної іграшки компанія Mattel консультувалася з Національним товариством людей із синдромом Дауна у Сполучених Штатах Америки.

Нова лялька має коротший корпус і довший тулуб. Її обличчя має округлішу форму, менші вуха, пласке перенісся та очі мигдалеподібної форми.

Намисто, яке носить лялька, являє собою три копії 21 хромосоми. Це саме той генетичний матеріал, який відповідає за характеристики, пов’язані з цим синдромом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти “фанатіють” від іграшки, яка наводить жах на батьків: що відомо про Хагі Вагі

Стрілки на кулоні є синонімом The Lucky Few (“Щасливчики”). Серед носіїв цього захворювання це означає “кілька щасливчиків, які мають у своєму житті когось із синдромом Дауна”.

Одяг ляльки також є дотичним до головної ідеї кампанії. Вона одягнена в сукню з пишними рукавами жовто-блакитного кольору, що символізує обізнаність про синдром Дауна. До того ж вона має рожевий гомілковостопний ортез, який часто використовують діти з синдромом Дауна.

Інклюзивну ляльку представила світові активістка і модель із синдромом Дауна Еллі Ґолдштейн, яка бореться за права людей з інвалідністю.

“Я така щаслива, що існує Барбі з синдромом Дауна. Побачивши ляльку, я відчула себе приголомшеною. Вона багато для мене значить, і для мене велика честь і гордість, що Барбі обрала мене, щоб показати ляльку світу”, написала Ґолдштейн в Instagram.

2021 року на честь шести жінок, які героїчно проявили себе в часи Covid-пандемії, створили ляльок Барбі. Прототипом для однієї з ляльок стала професорка Сара Гілберт з Великої Британії. Вона очолила групу науковців, які розробляли вакцину проти коронавірусу AstraZeneca.