Скільки зафіксовано випадків вбивства полонених – в Офісі генпрокурора відповіли

Зараз відомо про 73 випадки умисного вбивства українських військовополонених росіянами.

Потерпілими від жорстоких дій солдатів армії РФ є понад 1,5 тис. українських бійців, повідомили в Офісі генпрокурора у відповідь на інформаційний запит LIGA.net.

“Українські правоохоронні органи ведуть досудове розслідування 265 злочинів, вчинених росіянами проти полонених військових ЗСУ”, йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “У мене це не вперше” окупант у подробицях розповів як страчуватиме полоненого

За фактами жорстокого поводження з військовополоненими заочно повідомили про підозру двом особам. Одній за фактом вбивства.

Слідство в інших провадженнях триває, встановлюють всі обставини злочинів.

Увечері 11 квітня в мережі зʼявилося відео, на якому, імовірно, страчують українського військового. Кати одягнені у військову форму з білими стрічками. Зазвичай їх використовують для ідентифікації російські солдати. На кадрах люди ножем відрізають голову живій людині у формі з українськими відзнаками.

Згодом журналісти CNN знайшов ще одне відео з обезголовлюванням, ймовірно, українських військових. Погодні умови в кадрі свідчать, що страта сталася нещодавно. Стверджується, що це зробили найманці ПВК “Вагнера”. CNN не публікує кадри вбивства, але в описі вказує, що у двох військових були відтяті голови та руки.

Служба безпеки України почала розслідування інциденту з обезголовлюванням людини. Президент Володимир Зеленський також відреагував на жорстокі кадри.