У іранських дронах Shahed знайшли німецьку технологію

У іранських безпілотниках Shahed-136, якими Росія масовано обстрілює Україну, виявили вкрадену майже 20 років тому німецьку технологію.

У 2006 році Іран незаконно придбав двигуни для безпілотників німецької компанії Limbach Flugmotoren, пише CNN із посиланням на британську організацію Conflict Armament Research (CAR). Три роки по тому іранський інженер Юсеф Абуталебі оголосив, що його компанія створила двигун для БПЛА.

“Конструкція двигуна Shahed-136 свідчить, що протягом багатьох років Іран попри широкомасштабні міжнародні санкції докладав значних зусиль для придбання західних технологій для своїх безпілотників і ракет”, ідеться у публікації.

Двигун розроблений іранською компанією Oje Parvaz Mado Nafar, відомою як Mado. Вона базується в місті Шокухіє у провінції Кум. Торік у грудні компанія потрапила під санкції Великої Британії, Сполучених Штатів Америки та Європейського Союзу. Дослідники CAR виявили маркування Mado на ковпачках свічок запалювання в двигунах безпілотника, а також послідовності серійних номерів, які використовує Mado.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза не минула: Генштаб попередив українців про нову небезпеку

З листопада минулого року по березень 2023 року Conflict Armament Research досліджувала компоненти 20 іранських безпілотників і боєприпасів, використаних РФ в Україні, близько половини з яких Shahed-136.

“Mado, схоже, намагалася приховати свою роль у створенні дронів Shahed. Розслідувачі виявили, що оригінальні серійні номери на компонентах безпілотників, знайдених в Україні, були стерті, очевидно, з метою приховати їхнє походження. Ці модифікації завадили слідчим виявити мережі закупівель, які сприяють міжнародному постачанню ключових компонентів до Ірану”, йдеться у звіті CAR.

За даними західних урядів і ООН, Mado відіграє вирішальну роль в іранській індустрії безпілотників. Таку саму послідовність серійних номерів також помітили слідчі ООН, які вивчали атаки безпілотників на Саудівську Аравію, ймовірно, здійснені союзниками Ірану з числа хуситів у Ємені, а також ракетні атаки на Абу-Дабі минулого року.

Серед інших західних компонентів, придбаних і скопійованих Іраном, частини ракет чеського виробництва. Двигун іранських ракет Quds-1, які використовувалися в атаках на саудівські нафтопереробні заводи торік, був неліцензійною копією реактивного двигуна TJ-100, виробленого компанією PBS Velká Bíteš у Чехії. Чеський двигун також був встановлений на іранській ракеті Heidar-2.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський відреагував на нічний теракт росіян

“Компанія заявила, що ніколи не постачала двигун до Ірану або Ємену. Водночас, Іран став експертом в ухилянні від контролю за технологіями, в деяких випадках використовуючи підставні компанії. Група експертів ООН встановила, що деталі, експортовані чеським виробником до компанії в Гонконзі в 2010 році, опинилися в іранських ракетах, які були використані в 2019 році”, наголошує видання.

Іран придбав західні компоненти і технології для своєї програми дронів, скориставшись відсутністю прозорості ланцюжка поставок, який робить ідентифікацію компонентів критично важливим методом у вдосконаленні експортного контролю і санкційних механізмів.

Доходи від продажу сотень безпілотників Shahed-136 Росії, ймовірно, будуть реінвестовані в подальше удосконалення галузі.

“Враховуючи той факт, що РФ захоплює на полі бою сучасну західну зброю таку як протитанкова ракета Javelin і що між двома країнами зростає військова співпраця, а Іран має доведені досягнення в цьому відношенні, цілком імовірно, що вони співпрацюватимуть над копіюванням цих типів систем. Існує також ймовірність того, що Росія використає свою співпрацю з Іраном для розвитку власного потенціалу військових безпілотників”, додали в CNN.

РФ отримала нову поставку іранських бойових безпілотників. У ніч проти 20 квітня Росія атакувала Україну дронами-камікадзе з нової партії. Окупанти використовують дрони для підтримання терористичного стану та напруженості у місцевого населення.