Українці та шведи розпочали наступ на московитів

Шведські війська Карла XII та українські гетьмана Івана Мазепи 28 квітня 1709-го рушили до Полтави, де стояли московити.

1700-го Росія і її союзники Польща та Саксонія оголосили війну Швеції. Хотіли захопити шведські території на узбережжі Балтійсьго моря. Шведи здобули Львів, але під владою Івана Мазепи залишилась Волинь і Київщина.

Навесні 1709-го шведський король Карл XII вирішив вести свою армію на Москву через Харків і Білгород. При цьому важливе стратегічне значення для шведського війська мало оволодіння Полтавою. Його власне військо було ослабленим зимовою війною. Гарнізон полтавської фортеці складався з 4 тис. московських вояків, підкріплених 2 тис. козаків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штурм Батурина тривав два дні: росіянам допомогли зрадники

Фортеця слугувала базою московському війську і мала великі запаси всього необхідного. Також вони заздалегідь полагодили фортецю. Поряд із харчами шведам не вистачало пороху для гармат і мушкетів. Облогу проводили лише на півсили.

Запорожці, які перейшли на бік Карла XII, зводили облогові споруди навколо Полтави, брали участь в обстрілах та атаках на місто. На лівому березі Ворскли перебували компанійські та городові козаки Мазепи. Після безуспішних спроб звільнити Полтаву від облоги військо московитів наблизилося до міста.

27 червня під Полтавою відбулася одна з найзначніших баталій Північної війни. На військовій раді Карл XII разом зі своїми радниками затвердив план битви, у якій шведи мали перемогти. Карл XII отримав вогнепальне поранення у ногу. Королю зробили операцію, військом керував Мазепа і генерали. Армія Петра І налічувала близько 55 тис. осіб. У Полтавській битві шведи втратили близько 10 тис. осіб вбитими та пораненими.

Після Полтавської битви шведи зняли облогу. Залишки армії відступили на південь до Дніпра. Більшість із них там була захоплена у полон.

Північна війна за контроль над Балтикою між Швецією і Московським царством і їхніми союзниками почалася 30 серпня 1700-го. Спочатку шведський король Карл ХІІ завдавав Петрові I поразки за поразкою. Вирішальну битву 27 червня 1709-го Карл ХІІ програв. За мирним договором 1721-го Москві відійшли великі території над Балтикою.