Під Неаполем виявили таємне приміщення

Підземний некрополь виявили археологи під Неаполем в Італії.

Його вдалося знайти за допомогою нової технології під назвою мюонна томографія, пише IFLScience.

Вона використовує силу частинок космічного випромінювання.

“Мюонні частинки це негативно заряджені частинки, які утворюються під дією космічних променів у разі зіткнення з атомами у верхніх шарах атмосфери Землі. Щохвилини приблизно 10 тисяч мюонів на квадратний метр досягають поверхні Землі. Мюонна томографія, також відома як муографія, використовує ці розсіяні промені для побудови тривимірних моделей перешкод, таких як стіни та підлога. Місто було недоступне для археологічних розкопок через високу щільність населення в цій місцевості”, йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли затоплені древні вілли

Віднайшли залишки стародавнього Неаполя з його будівлями, вулицями, акведуками і некрополем. Їх створили греки починаючи з другої половини першого тисячоліття до нашої ери, поховані приблизно на десять метрів нижче сучасного рівня вулиць міста.

“Першим завданням було розробити компактний мюонний детектор з високою кутовою роздільною здатністю, який можна було б транспортувати у вузькому місці і без доступу до електромережі. Детектор, який ми розробили, базується на технологіях, які ми використовуємо в експериментах з суб’ядерної фізики в ЦЕРНі та в Національній лабораторії INFN в Гран-Сассо, де вивчають властивості нейтрино і шукають темну матерію”, сказав Джованні Де Лелліс з Університету Федеріко II і Національного інституту ядерної фізики Неаполя.

Під час реставрації римського мавзолею Августа виявили рідкісний камінь, що позначав давні кордони міста. Останній подібний знаходили 100 років тому. Камінь датували правлінням імператора Клавдія – 10-54 рр. н.е. Він був закопаний у землю на місці сімейної гробниці з рештками самого Клавдія.