Помер найстаріший чоловік, засуджений за нацизм

У віці 102 роки помер Йозеф Шютц, який працював охоронцем у концтаборі Заксенхаузен.

Він є найстарішою людиною, засудженою у справі про нацизм, передає Spiegel.

2022 року суд у Німеччині засудив Шютца до п’яти років ув’язнення. Його визнали винним у співучасті у вбивстві понад 3500 ув’язнених. Суддя Удо Лехтерманн постановив, що Шютц “свідомо та добровільно” брав участь у вбивстві.

Адвокат Шютца Стефан Уотеркамп подав апеляцію одразу після винесення вироку. У ній йшлося, що раніше посада наглядача концтабору не вважалася достатньою підставою для засудження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині судять 100-річного охоронця нацистського концтабору

Сам Шютц свою провину заперечив. Сказав, що під час Другої світової війни працював на фермі, а не у концтаборі. Після вивчення документів суду вдалося довести, що чоловік таки працював у охороні Заксенхаузена.

Після війни Шютц потрапив до табору полонених у Росії. Потім повернувся до Німеччини, працював фермером і слюсарем. 2021-го він перед суддею регіонального суду Нойруппін у Бранденбурзі. Шютц зумів уникнути відбування п’ятирічного ув’язнення. Йому дозволили вільно пересуватись, поки його справу розглядали у вищому суді Німеччини.

Німецький уряд щомісяця виплачуватиме $350 пенсії євреям, які пережили блокаду Ленінграда під час Другої світової війни. Загалом із Німеччини виплату отримуватимуть 6,5 тис. осіб.