Викрили податківців, прикордонників і працівників центрів комплектування. Брали з ухилянтів до $7 тис.

Служба безпеки України припинила вісім каналів нелегального виїзду за кордон громадян призовного віку.

Викрили десятьох осіб, які пропонували військовозобов’язаним уникнути мобілізації на підставі фальшивих документів або незаконно перетнути кордон. Про це повідомив сайт спецслужби.

Вартість таких “послуг” становила до $7 тис.

Полтавська область

Затримали податківця з Кременчука, який продавав фіктивні медичні довідки про непридатність до військової служби за станом здоров’я.

До оборудки залучив декількох посадовців територіального центру комплектування та соціальної підтримки і військово-лікарської комісії.

У подальшому “клієнти” зловмисників планували використати підробку для виїзду за межі України.

Харківщина

Повідомили про підозру мешканцю області, який допомагав ухилянтам виїхати за кордон під виглядом “службового відрядження” працівників оборонних підприємств.

Одещина

Ліквідували два канали нелегальної міграції. Один з них налагодив місцевий комерсант, який пропонував громадянам потрапити до Європейського Союзу “під маскою” міжнародних перевізників.

До організації іншого каналу причетна мешканка області. У закордонних паспортах “клієнтів” вона робила фіктивні відмітки про їхнє перебування на консульському обліку у Молдові. На підставі підробки ухилянти хотіли дістатись до сусідньої країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арештували активи дружини Медведчука на понад 1 млрд грн

Івано-Франківська область

Затримали посадовця терцентру комплектування. Разом зі спільником вони пропонували громадянам виїхати з України під виглядом водіїв вантажних автомобілів.

Під час обшуків у фігурантів виявили гранату і 200 набоїв до стрілецької зброї.

Закарпатська область

Затримали інспектора Держприкордонслужби, який сприяв переправленню потенційних призовників за кордон через “зеленку”.

Тернопіль

Задокументовали злочинну діяльність підприємця. Він оформляв ухилянтів як водіїв вантажних автомобілів і вносив відповідні відомості до системи “Шлях”.

Також затримали ділка, який за гроші продавав фіктивні відстрочки від призову за станом здоров’я.

За всіма викритими фактами тривають розслідування за двома статтями Кримінального кодексу незаконне переправлення осіб через державний кордон України і прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.

У Хмельницькій області викрили керівництво однієї з центральних районних лікарень на виготовленні фіктивних медичних довідок для ухилянтів.

Державне бюро розслідувань викрило злочиннк групу, яка переправляла ухилянтів у гідрокостюмах через державний кордон.

У березні викрили заступника начальника одного з управлінь Міністерства оборони. Чиновник за $9 тис. хабаря оформляв документи про зняття з військового обліку чоловіка призовного віку.