У Євросоюзі відреагували на розмову Зеленського з Сі Цзіньпіном

У Європейському Союзі очікують, що Китай використає свій вплив на Російську Федерацію для закінчення війни в Україні.

Брюссель вітає телефонну розмову між президентом України Володимиром Зеленським та лідером Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном, заявив офіційний представник Європейської комісії Ерік Мамер, передає The Guardian.

“Це важливий перший крок Китаю у виконанні своїх обов’язків як члена Ради безпеки ООН. Керівництво КНР має використати свій вплив, щоб змусити РФ припинити її агресивну війну, відновити територіальну цілісність України та поважати її суверенітет, як основу для справедливого миру”, сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський розкрив подробиці розмови із Сі Цзіньпіном

Президент України поінформував лідера КНР про те, що Росія за період повномасштабного вторгнення викрала 20 тис. українських дітей. Водночас він висловив сподівання на активну участь Китаю у зусиллях щодо відновлення миру.

Обидві країни зацікавлені у дотриманні головних безпекових правил, зокрема щодо неприпустимості погроз ядерною зброєю та розповсюдження ядерної зброї світом.

Китай має однаковий з Україною погляд на свободу мореплавства й торгівлі. Також Зеленський учора наголосив, що, звичайно, суттєва частина розмови була про те, як можна відновити справедливий мир.

Президент України Володимир Зеленський поговорив із главою Китаю Сі Цзіньпіном у середу, 26 квітня. Під час годинного спілкування обговорили двосторонні відносини.

Зеленський сказав Сі про ситуацію на фронті та українську формули миру.

Китай також відправить в Україну спецпредставника.