Україна отримала понад 98% обіцяної бойової техніки – генсек НАТО

Країни-члени Північноатлантичного альянсу передали Україні майже всю обіцяну броньовану техніку в рамках формату “Рамштайн”.

Ідеться про майже 2 тис. одиниць бойової техніки. Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу 27 квітня, передає Gazeta.ua.

За його словами, Україна має військовий потенціал, щоб звільнити території від російських окупантів.

“Союзники та партнери по НАТО надали Україні безпрецедентну підтримку. Понад 98 відсотків бойових машин, обіцяних Україні, вже поставили”, сказав Столтенберг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американський генерал оцінив можливості ЗСУ та росіян перед контрнаступом

Він уточнив, що йдеться про понад 1,5 тис. броньованих машин, 230 танків та іншої техніки, включаючи “велику кількість” боєприпасів.

В цілому, за його словами, понад дев’ять нових українських бронетанкових бригад пройшли навчання та отримали спорядження завдяки підтримці партнерів.

“Це надасть Україні сильну позицію для подальшого відвоювання окупованих територій”, підкреслив Столтенберг.

20 квітня в Україну вперше від початку великої війни приїхав генсек НАТО. У Києві він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.

Після візиту до Києва Столтенберг заявив, що всі країни-члени НАТО згодні з тим, що Україна має стати членом Північноатлантичного альянсу.

21 квітня у Німеччині на авіабазі “Рамштайн” відбулося 11-е засідання Контактної групи з оборони України. Темами зустрічі були протиповітряна оборона, боєприпаси і засоби підтримки військової техніки.

З початку широкомасштабного російського вторгнення країни НАТО виділили Україні військової допомоги на $55 млрд, заявив голова Пентагону Ллойд Остін.