Шмигаль сказав, коли Україна буде готовою вступати в ЄС

Україна впевнена у своїй перемозі у війні проти російської агресії та має амбітний план за два роки повністю бути готовою до вступу в ЄС.

Програму відновлення Україна розраховує реалізувати разом із союзниками. Про це у колонці для італійської газети Il Sole 24 Ore пише прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, програма відновлення принесе вигоду не лише Україні, але й Італії та всій Європі. Глава уряду також зазначив, що Росія завдала Україні безпрецедентних руйнувань, яких Європа не бачила з часів Другої світової війни.

“Ледь не третина української території забруднена мінами та снарядами. Десятки тисяч зруйнованих будинків, тисячі знищених лікарень та шкіл, на 50% пошкоджена енергосистема. Російські бомби, ракети та снаряди стерли з лиця землі сотні міст і сіл”, ‒ йдеться у публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламент Італії підтримав Україну Шмигаль поділився успіхами

Світовий банк проаналізував руйнування на тих територіях, де зараз немає бойових дій та російської присутності. Цей аналіз визначив, що потреби на відбудову України вже складають 411 млрд доларів, але це не фінальний рахунок.

“Україна працює з партнерами над своїм Планом Маршалла. Після Другої світової війни такий план допоміг Європі та Італії відродитися. Відновлення України буде перемогою не лише для нас. Така програма може стати одним із ключових бустерів для європейської економіки у 2020-х роках”, ‒ зазначив Шмигаль.

За його словами, італійські компанії можуть відіграти одну з ключових ролей у плані відбудови України. Вже зараз наша держава запрошує італійський бізнес до співпраці, адже реалізація плану відбудови починається цього року.

Шмигаль також запевнив, що уряд визначив декілька ключових секторів, які стануть основою для відновлення та трансформації економіки. Йдеться про військово-промисловий комплекс, енергетику, аграрний сектор, інфраструктуру та ІТ.

У лютому прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні приїжджала в Україну. Тоді оголосила про шостий пакет військової допомоги з батареями Skyguard із ракетами Aspide.

Президент Володимир Зеленський запросив італійський бізнес інвестувати в Україну. Про це сказав на Конференції щодо відновлення України, яка відбулася у Римі.