Як бійцю потрапити на протезування за кордоном

Дмитро Скляренко захищає Україну з 2014 року. З перших днів повномасштабного вторгнення одразу пішов до військкомату.

“Спочатку потрапив до розвідки 17-ї танкової бригади, де близько місяця працював на напрямку Барвінкове-Ізюм. Потім нашу роту підпорядкували новоствореній 115-й механізованій бригаді та відправили у Сіверськодонецьк”, – розповів Дмитро.

11 травня торік військовий отримав важке поранення.

“Мене звалило з ніг. Боляче не було, але відчув, що отримав поранення. Я зняв турнікет із правого плеча, розтягнув поясне розвантаження і побачив, що вже немає куди накладати турнікет. Витяг з рюкзака аптечку, зняв каску, скинув плитоноску. Це все робив лежачи, витягував з-під себе. Голову поклав на каску, дістав з аптечки налбук, вколов його у ліву ногу. Дістав цигарки з нагрудної кишені плитоноски. Закурив і чекав, поки помру. Лікарі казали, що я не мав шансів вижити. І на медицині нам розповідали, що якщо рука, то є максимум 4 хвилини, а нога лише дві. А я 35 хвилин протягнув якось”, згадує військовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приватна медицина під час війни: безоплатна допомога пораненим та послуги для переселенців

Дмитра одразу зорієнтували, що через складність поранення протезуватись доведеться робити не в Україні. Саме тому він обрав програму від Фонду Future for Ukraine, яка передбачає протезування та реабілітацію в провідних протезистів США.

Залежно від складності випадку, протезування та реабілітація одного військового за кордоном може коштувати від $30 до $100 тис. Фонд Future for Ukraine відправляє військових на лікування завдяки донорам і партнерам.

Детальніше читайте у спецпроєкті “Післявоєнна реконструкція”.

Кабінет міністрів спростив механізм направлення на лікування за кордон поранених захисників. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль і Міністерство охорони здоров’я.

“Сьогодні приймаємо постанову про спрощення виїзду наших поранених бійців на лікування за кордон. Тепер таке направлення вони зможуть отримати у тому медзакладі, де проходять лікування чи реабілітацію. Без затягування, черг, бюрократії”, сказав прем’єр.